časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

PUK – systémy pro ukládání vedení

|

číslo 1/2003

Inovace, technologie, projekty

PUK – systémy pro ukládání vedení

Michal Bečán, Schmachtl CZ spol. s r. o.,
Ing. Igor Nováček (server Elektrika.cz)

Berlínská firma PUK Werke KG vyvíjí a produkuje systémy pro ukládání vedení. Nabízí kompletní sortiment včetně příslušenství, např.:

  • úložné systémy do dutých a zdvojených podlah,
  • kabelové registry, kovové lávky a lávky s velkým rozpětím (obr. 1),
  • kabelové žebříky a stoupačky,
  • podpěry, stojiny a výložníky,
  • upevňovací a kotvicí materiál,
  • systémy s předepsanou požární odolností.
Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Společnost působí na německém trhu již mnoho let a patří k největším a renomovaným firmám v oboru. Na český trh vstupuje s vyzrálou a ucelenou nabídkou systémů pro ukládání elektroinstalací – i když není úplně nová (aplikace v automobilovém průmyslu např. ve Škodě MB). Společnost PUK Werke KG se v projektech v ČR objevovala prozatím sporadicky, přestože většina projektových kanceláří, velkoobchodů i montážních firem značku i systém PUK zná. V srpnu minulého roku bylo založeno výhradní zastoupení společnosti prostřednictvím firmy SCHMACHTL. Tak bude možné srovnat styl propagace, zajištění technické podpory a materiálové základny v ČR a SR s ostatními konkurenčními výrobci. Všechny výrobky firmy PUK se vyznačují kvalitou zpracování a vysokou užitnou hodnotou (výrobce je držitelem certifikátu ISO 9001).

Perforované kanály, žebříky a rošty

Dodávají se s povrchovými úpravami označovanými S, F, Z, E v ucelené rozměrové řadě od rozměru 35 × 100 mm po rozměr 110 × 600 mm (obr. 2). Povrchové úpravy splňují požadavky na ochranu proti korozi ve všech typech objektů a prostředí. Z hlediska nosnosti se kanály a žebříky dodávají pro různé hodnoty zatížení.

Drátěné kanály

Velmi elegantní variantu systému pro ukládání vedení představují drátěné kanály. Systém PUK nabízí tři typy drátěného kanálu s kompletním příslušenstvím.

Požárně odolné nosné systémy

Mezi tento sortiment patří např. konzole a příchytky s definovanou požární odolností podle DIN 4102/12.

Nosné a pomocné konstrukce

Pomocný materiál umožňuje sestavovat nosné konstrukce pro kabelové rošty a kanály (obr. 3).

Kabelové spony

Spony pro připevňování kabelů a trubek k roštům profilům a dalším konstrukčním dílům.

Podlahové systémy

V nabídce popracovaného systému podlahových krabic a kanálů jsou kulaté a ranaté krabice s možností osadit je až devíti přístroji, samozřejmostí jsou víka pro podlahovou krytinu tloušťky 5 nebo 8 mm, popř. víko pro mokrou údržbu. Podlahové kanály jsou v rozměrových řadách od 170 × 28 mm po 370 × 48 mm.

Firma SCHMACHTL poskytuje zdarma kompletní dokumentaci k výrobkům PUK na CD nebo v tištěné podobě (veškeré materiály budou v blízké budoucnosti v češtině). V případě zájmu firma zašle (e-mailem nebo faxem) celkový seznam referenčních projektů. Zájemci se rovněž mohou informovat na internetové prezentaci společnosti na adrese: www.puk-werke.de. Celý sortiment výrobků bude představen na veletrhu AMPER v době od 1. do 4. dubna 2003 na výstavišti PVA v Praze-Letňanech.

Informace žádejte na PUKinfoLINE 244 001 535 nebo elektronickou poštou na adrese: becan@schmachtl.cz