časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství IN-EL

|

Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady

 
2., aktualizované vydání
autor: Ing. Michal Kříž
formát: A5
vydáno: 4. čtvrtletí 2008
náklad: 4 000 ks
předpokládaná cena: 218 Kč včetně DPH
 
Tato příručka je určena širokému spektru elektrotechniků, od projektantů až po provozní elektrikáře.
 
Elektrotechnické předpisy řeší otázku bezpečnosti elektrického zařízení. Zařízení se nesmí při přetížení nadměrně zahřívat, úbytky napětí na přívodu nesmí za žádných provozních podmínek přesahovat dovolenou mez, ochrana automatickým odpojením od zdroje musí v případě poruchy reagovat v dostatečně krátkém čase. Zdá se, že jsou-li zařízení a přívod k němu dostatečně dimenzovány, bude těmto požadavkům vyhověno. Nicméně ani u předimenzovaného zařízení nemusí být vždy jistota, že toto zařízení z hlediska bezpečnosti vyhoví. Při poruše mohou vznikat nadměrně velké zkratové proudy a právě jim musí nejen zařízení, ale i každá jeho součást vyhovět. Porucha jedné části zařízení nesmí rovněž způsobit výpadek celého zařízení, popř. objektu. Proto je třeba jisticí prvky přiřadit k jednotlivým částem zařízení vhodným způsobem. Zmíněným požadavkům lze vyhovět správnou volbou zařízení, vedení a jisticích prvků.
 
V části I se příručka zabývá zásadami jištění. V části II příručky jsou obsaženy nové tabulky, z nichž lze velmi rychle a snadno zjistit, za jakých podmínek je možné jistit příslušný vodič. Zjednodušení volby jisticích prvků oproti předchozím publikacím obdobného zaměření bylo umožněno tím, že do praxe byly již zavedeny jisticí prvky, které odpovídají novým normám. Při volbě jiných jisticích prvků (jističů a pojistek starších typů, jisticích relé apod.) je nutné postupovat tak, jak je vysvětleno v části I. Tabulky jsou uvedeny výkladem a vysvětlením zásad, z nichž se při jištění elektrických vedení a zařízení vychází. Čtenář zde nalezne návod, jak v jednotlivých případech postupovat.
 
V tomto vydání jsou zohledněny požadavky nových technických norem. Jde zejména o dimenzování vedení (ČSN 33 2000-5-523), jištění vodičů (ČSN 33 2000-4-43), ochranu před úrazem elektrickým proudem automatickým odpojením a požadavky na pospojování (ČSN 33 2000-4-41 a ČSN 33 2000-5-54), ochranu obvodů u strojních zařízení (ČSN EN 60204-1). V celé publikaci je upravena terminologie podle současných normalizovaných pravidel (viz především ČSN IEC 60050-826). Upravena a doplněna je také kapitola o charakteristikách jisticích prvků, protože se stále ještě používají přístroje s dříve uplatňovanými charakteristikami. Přílohy jsou doplněny devíti praktickými pomůckami pro elektrotechniky, které se týkají tématu příručky.