časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství IN-EL

|

Příručka pro zkoušky elektrotechniků – požadavky na základní odbornou způsobilost (osmé – aktualizované vydání)
 
autor: Ing. Michal Kříž
rozsah: 246 str., 70 obr., 34 tab., 2 příl.
vydáno: červen 2010
běžná cena: 240 Kč
 
Elektrotechnika se stala tak širokým oborem, že již není možné, aby jedinec obsáhl veškerá její odvětví. Principy elektrotechniky jsou však společné a z těchto společných principů vycházejí i zásady bezpečnosti, které se v oblasti elektrotechniky uplatňují. Právě těmto zásadám se věnuje již osmé – aktualizované vydání této příručky.
 
Prvá část vychází z jednoduchých a snadno představitelných základních vztahů nutných k pochopení elektrických jevů. Na tento základ navazuje druhá část, která je zpracována podle ČSN EN 50110-1, v níž jsou vysvětleny zásady bezpečnosti v elektrotechnice. Právě zásadám práce na elektrických zařízeních a jejich obsluhy je věnována další, třetí část této publikace. Čtvrtá část se zmiňuje o potřebě vykonávání revizí elektrických zařízení, pátá část probírá zásady první pomoci při úrazu elektrickým proudem.
 
Jedním ze základů, na kterém by elektrotechnik měl stavět svůj přístup ke své práci, je znalost problematiky. Problematice ochrany před úrazem elektrickým proudem u elektrických zařízení je tradičně věnována jedna z nejobsáhlejších částí, tj. šestá.
 
Zásadám správného provedení, připojení a ochrany zařízení před nadproudy, ochranným opatřením v elektrických rozvodech, elektrických stanicích a ve strojních zařízeních je věnována další, sedmá část příručky.
 
Rovněž je třeba zajistit nejen u elektrických, ale též u neelektrických zařízení ochranu před bleskem. Před nepřímými účinky blesku, jimiž jsou přepětí, je třeba chránit citlivá elektronická zařízení. Problematika této ochrany vystupuje stále více do popředí. Té se věnuje osmá část příručky, ve které jsou objasněny hlavní zásady komplexního pojetí ochrany před bleskem již podle nejnovější mezinárodní a evropské normy zavedené v ČR jako soubor ČSN EN 62305:2006.
 

Příručka, jež obsahuje standard požadavků na základní odbornou způsobilost elektrotechniků, by měla být nejen dobrou pomůckou pro jejich přípravu ke zkouškám, popř. k certifikaci, ale i užitečným dílem pro každodenní elektrotechnickou praxi. Rovněž by se měla stát základním studijním materiálem pro žáky učilišť, středních, vyšších a vysokých škol elektrotechnických oborů.