časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství IN-EL

|

Příručka pro zkoušky elektrotechniků – požadavky na základní odbornou způsobilost (osmé – aktualizované vydání)
 
autor: Ing. Michal Kříž
rozsah: 246 str., 70 obr., 34 tab., 2 příl.
vydáno: červen 2010
běžná cena: 240,00 Kč
 
Elektrotechnika se stala tak širokým obo­rem, že již není možné, aby jedinec obsáhl veškerá její odvětví. Principy elektrotechni­ky jsou však společné a z těchto společných principů vycházejí i zásady bezpečnosti, které se v oblasti elektrotechniky uplatňují. Právě těmto zásadám se věnuje již osmé – aktuali­zované vydání této příručky.
 
Prvá část vychází z jednoduchých a snad­no představitelných základních vztahů nut­ných k pochopení elektrických jevů. Na tento základ navazuje druhá část, která je zpraco­vána podle ČSN EN 50110-1 (Obsluha a prá­ce na elektrických zařízeních), v níž jsou vy­světleny zásady bezpečnosti v elektrotech­nice. Zásady bezpečnosti v elektrotechnice jsou založeny na způsobu provedení zařízení a také na opatřeních, která musí být dodržo­vána při práci a obsluze zařízení. Právě zása­dám práce na elektrických zařízeních a jejich obsluhy je věnována další, třetí část této pub­likace. Čtvrtá část se zmiňuje o potřebě vyko­návání revizí elektrických zařízení, pátá část probírá zásady první pomoci při úrazu elek­trickým proudem.
 
Jedním ze základů, na kterém by elektro­technik měl stavět svůj přístup ke své práci, je znalost problematiky ochrany před úrazem elektrickým proudem u elektrických zaříze­ní. Proto je této problematice tradičně věno­vána jedna z nejobsáhlejších částí, tj. šestá.
 
Zařízení musí být chráněno před zkraty a nadproudy a zároveň je třeba zajistit, aby při poruše byla odpojena jen jeho nezbytně nutná část. Zásadám správného provedení, připojení a ochrany zařízení před nadproudy, ochranným opatřením v elektrických rozvodech, elektric­kých stanicích a ve strojních zařízeních je vě­nována další, sedmá část příručky.
 
Rovněž je třeba zajistit nejen u elektric­kých, ale též u neelektrických zařízení ochra­nu před bleskem. Před nepřímými účinky blesku, jimiž jsou přepětí, je třeba chránit citlivá elektronická zařízení. Problematika této ochrany vystupuje stále více do popře­dí. Té se věnuje osmá část příručky, ve které jsou objasněny hlavní zásady komplexního pojetí ochrany před bleskem již podle nejno­vější mezinárodní a evropské normy zavede­né v ČR jako soubor ČSN EN 62305:2006.
 
Na konci jednotlivých kapitol jsou opět kontrolní otázky, včetně stručných odpově­dí, popř. odkazů na příslušnou pasáž v textu.
 

Příručka, jež obsahuje standard požadav­ků na základní odbornou způsobilost elek­trotechniků, by měla být nejen dobrou po­můckou pro jejich přípravu ke zkouškám, popř. k certifikaci, ale i užitečným dílem pro každodenní elektrotechnickou praxi. Rovněž by se měla stát základním studij­ním materiálem pro žáky učilišť, středních, vyšších a vysokých škol elektrotechnic­kých oborů.