časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství BEN

|

CNC obráběcí stroje a jejich programování

autor: Štulpa Miloslav
rozsah: 120 stran B5
vydáno: září 2006
běžná cena: 199 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 177 Kč)
Publikace je zaměřena na čtenáře, kteří mají zájem získat či prohloubit si vědomosti o technice CNC (Computer Numeric  Control, číslicové řízení počítačem) ve strojírenství, o principech řízení CNC nebo o způsobech programování. Obsahem publikace jsou i další témata související s problematikou CNC. Kniha je psána tak, aby byla srozumitelná široké odborné veřejnosti a svou koncepcí vyhovuje i jako učebnice pro výuku na odborných školách všech stupňů se zaměřením na strojírenství. Na uvedených příkladech si lze po předchozím prostudování procvičit programování CNC. Ti, kteří již tuto oblast znají, se mohou dovědět více o možnostech obráběcích strojů CNC, o principech a možnostech dalšího ručního programování (při nepoužití kódu ISO) a v systémech CAD/CAM.
 

Elektrotechnologie

materiály, technologie a výroba v elektronice a elektrotechnice
autor: Šavel Josef
rozsah: 314 stran B5
vydáno: leden 2006
běžná cena: 249 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 221 Kč)
Tato učebnice se od předcházejících velmi podstatně liší pojetím a obsahem. Je však vhodnou syntézou obou přístupů. První část je věnována hlavním druhům materiálů, a to jak z hlediska jejich fyzikálních vlastností, tak jejich použití v oblasti moderní elektroniky a elektrotechniky. Druhá část se zabývá přípravou materiálů s uspořádanou strukturou. Na ni navazuje kapitola týkající se změny vlastností materiálu změnou složení, která kromě klasické technologie směsí, slitin a sloučenin obsahuje speciální technologické procesy při výrobě polovodičů. V závěrečné části je na technologii přípravy objemových monokrystalů stručně demonstrována nutnost respektovat zásady ekologie.
 

Elektrotechnická měření

autor: neuveden
rozsah: 256 stran B5
vydáno: srpen 2002
běžná cena: 199 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 177 Kč)
Učební text je koncipován tak, aby student získal přehled o základních analogových měřicích přístrojích a metodách měření základních aktivních i pasivních elektrických veličin. Student by měl být po prostudování učebnice schopen samostatně zvolit vhodnou metodu měření a měřicí prostředky pro danou měřicí úlohu, vykonat měření v praxi a vypracovat protokol o vykonaném měření. V knize jsou uvedeny názorné obrázky a nákresy popisovaných přístrojů a schémat. Tato publikace byla podle jejího autora, který využil právo nebýt uveden, původně vydána jako pomůcka pro samouky k získání znalostí potřebných ke studiu na brněnské elektrotechnické průmyslové škole. Je to jediná učebnice na téma měření v elektrotechnice, která v poslední době vyšla.