časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství BEN

|

Moderní učebnice elektroniky – 5. díl

Operační zesilovače a komparátory
autor: Jaroslav Doleček
rozsah: 232 stran B5
vydáno: říjen 2007
běžná cena: 299 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 266 Kč)
Hlavním zaměřením pátého dílu učebnice je oblast operačních zesilovačů a jejich použití. Popisuje hlavní vlastnosti a pravidla pro používání operačních zesilovačů s napěťovou a s proudovou zpětnou vazbou, vysvětluje principy přístrojových zesilovačů a komparátorů, zmiňuje se o problematice audiozesilovačů. Popisované obvody jsou základními stavebními prvky analogových a analogově-číslicových obvodů. Text knihy je úvodem do problematiky, která má čtenáři umožnit získat představu o možnostech a způsobech řešení obvodů a systémů s uvedenými integrovanými obvody. Publikace obsahuje množství obrázků a názorně řešených příkladů.
 

Modelování mechatronických systémů v Matlab/SimMechanics

autor: Robert Grepl
rozsah: 152 stran B5
vydáno: říjen 2007
běžná cena: 199 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 177 Kč)
Kniha se zabývá počítačovým modelováním v prostředí Matlab/SimMechanics. Toto rozšíření Simulinku bylo vytvořeno pro řešení kinematiky a dynamiky soustav tuhých těles. Relativně snadno zde lze modelovat i velmi složité prostorové mechanismy, jako jsou průmyslové roboty, části automobilů a letadel, výrobní stroje apod. Tyto modely je možné jednoduše propojit s bloky klasického Simulinku a vytvářet tak komplexní modely (např. elektromechanické, tepelně-mechanické, mechatronické aj.). Zásadním přínosem SimMechanics je automatická tvorba modelu, kdy uživatel zadává pouze geometrii a vlastnosti těles a vazeb mezi nimi. Kniha je vhodným doplňkem „helpu“.
 

Příjem DVB-T

autor: Jiří Bednář, Pavel Gregora
rozsah: 136 stran B5
vydáno: září 2007
běžná cena: 199 Kč včetně 5% DPH (v e-shopu 177 Kč)
Kniha je určena široké veřejnosti, její autoři se snažili seznámit čtenáře se zvláštnostmi příjmu zemského digitálního televizního vysílání. Důraz přitom kladli na praktické informace, aby si čtenář – televizní divák mohl opatřit potřebnou techniku a naučil se ji efektivně ovládat. K problematice příjmu je uveden i konkrétní příklad dálkového příjmu pražského vysílání. Závěrem kniha uvádí stručné informace o moderních systémech určených pro mobilní příjem televizního vysílání, mapy území pokrytého současným (únor 2007) pozemským digitálním televizním signálem a pro některé oblasti termíny technického plánu přechodu od analogového na digitální vysílání.