časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace nakladatelství Historický ústav AV ČR

|

Biografický slovník českých zemí

 
Biografický slovník českých zemí představuje rozsáhlou mnohosvazkovou publikaci. Ve 25 000 životopisných heslech předkládá informace o životě a díle již zesnulých osobností (do 31. 12. 2000 včetně), které se podílely na duchovním i hmotném vývoji českých zemí v nejrůznějších epochách a oborech činností a významným způsobem zasáhly do našich dějin – ať v kladném, nebo záporném smyslu slova. Slovník, který zpracovalo specializované oddělení Historického ústavu AV ČR pod současným vedením doc. PhDr. Pavly Vošahlíkové, DrSc., přesahuje svou odbornou úrovní obvyklé populární encyklopedie. Autory jednotlivých hesel jsou nejvýznamnější badatelé z různých oborů jak v ČR, tak i v zahraničí.
 
Slovník přináší v biografických, abecedně sestavených heslech základní vědecky ověřené informace o životě, činnosti a díle osobností politického, společenského, hospodářského, technického, vědeckého, kulturního a všech dalších oblastí života v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v průběhu celých dějin. V tomto smyslu je slovníkem univerzálním.
 
Projekt se při své realizaci opíral o širokou mezioborovou spolupráci a využil bohaté mezinárodní kontakty, zejména s biografickými badatelskými centry v sousedních zemích. Projekt, jehož idea vznikla již na počátku 90. let minulého století, si postupně získal značný ohlas jak doma, tak v zahraničí. V prvních letech, kdy kolektiv vedl již zemřelý PhDr. Jan Novotný, CSc., byla provedena rozsáhlá excerpce domácí i zahraniční literatury, zpracován ukázkový sešit – heslář (byl tiskem vydán ve čtyřech svazcích v letech 1997 až 2000 a obsahuje 25 000 osobností) a celkově vytvořena koncepce díla. Od roku 2004 vycházejí jednotlivé sešity i tiskem: zatím byly (do konce roku 2008) vydány dva svazky (každý o pěti sešitech), které pokryly písmena A až Čerm – na takřka 1 200 stranách byly zpracovány biogramy 3 000 osobností.