časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace nakladatelství BEN – technická literatura

|

Elektrotechnická schémata a zapojení 1

Základní prvky a obvody
autor: Berka Štěpán
rozsah: 200 stran B5
vydáno: leden 2008
běžná cena: 299 Kč, včetně 9% DPH (v e-shopu 267 Kč)
 
Tato publikace je jedinečná svého druhu. Čtenář v ní najde barevná schémata zapojení základních elektrických obvodů (vypínačů, světelných okruhů – žárovek i zářivek, rozváděčů, stykačů, jističů, elektroměrů, domovních dorozumívacích systémů apod.). Všechna schémata a zapojení uvedená v této knize autor se svými žáky, studenty elektrotechnického oboru na SOŠ a JSOU, vyzkoušel v praxi. Předkládaná problematika je v souladu s osnovami výuky odborného výcviku, především oboru elektrikář pro silnoproud a mechanik silnoproudých zařízení.
 
Čtenáři se dostává do rukou první díl publikace (připravují se další pokračování), který je rozdělen do těchto pěti tematických celků:
  • Výroba elektrické energie – pojednává o výrobě a přenosu elektrické energie.
  • Spínače nízkého napětí – obsahuje jednotlivá základní zapojení světelných a zásuvkových obvodů používaných v praxi přes instalační krabice v jednotlivých elektrických sítích.
  • Domácí dorozumívací audio- a videosystémy – ukazuje názorná základní zapojení domácích telefonů a zvonků.
  • Elektroměrové a bytové rozváděče – představuje jednotlivá základní zapojení rozváděčů při použití určité elektrické sítě.
  • Základní zapojení stykačových kombinací – ukazuje názorná zapojení kombinací stykačů, která se běžně vyskytují v praxi při spouštění elektromotorů.
Publikace je doplněna čtyřmi přílohami A, B, C a D, ve kterých čtenář nalezne nejběžnější elektrotechnické značky, značení vodičů, jističů a tabulku s množstvím vložených vodičů pro parapetní kanály od Koposu Kolín.
 
Tato publikace je určena nejen pro učitele odborného výcviku a teorie v elektrotechnickém oboru, ale i pro žáky SPŠ, SOŠ a SOU, jakož i pro širokou laickou i odbornou veřejnost.
 
Obr. Příklad elektrického schématu měření izolačních odporů všech vodičů proti ochrannému vodiči PE