časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace IN-EL s. r. o.

|

Příručka pro zkoušky elektrotechniků – požadavky na základní odbornou způsobilost

(sedmé vydání)
 
Autor: Ing. Michal Kříž
Cena: 218 Kč včetně DPH 9 %
Rozsah: 240 stran A5, 70 obrázků, 34 tabulek, 2 přílohy
 
Již předešlé (šesté) vydání této velmi žádané příručky bylo aktualizováno v souladu s ustanoveními technických norem i legislativních předpisů, které nabyly platnosti v posledním období. Podle nového vydání mezinárodní terminologické normy zavedené v ČR jako ČSN IEC 60050-826 je i v tomto sedmém vydání u střídavých sítí obnoveno používání starších termínů nulový bod a nulový vodič (označení „N“). Použití termínů střední vodič a střední bod (označení „M“) se ponechává pro stejnosměrné obvody. V souladu s mezinárodně uplatňovanou praxí se tedy rozlišuje mezi nulovým „N“ (bodem a vodičem) ve střídavých sítích a středním „M“ (bodem a vodičem) ve stejnosměrných sítích.
 
Na konci jednotlivých kapitol jsou opět kontrolní otázky včetně stručných odpovědí, popř. odkazů na příslušnou pasáž v textu. www.in-el.cz
 

Novinka vydavatelství IN-El s. r. o. – normy ČSN na internetu

Výběr technických norem (resp. zatím pouze jejich seznam), které jsou důležité pro projektování, montáž a revize elektrických zařízení, připravilo na svých webových stránkách vydavatelství IN-EL (www.in-el.cz; www.iisel.cz).
 

Seznam norem

V detailu každé normy je uvedena její platnost, třídicí znak, označení, název, její popis, datum účinnosti, případně datum ukončení platnosti a katalogové číslo. Dále pak, pro kterou činnost a druh a napětí elektrického zařízení je norma důležitá nebo související – tyto údaje jsou vyjádřeny pomocí zkratek – viz níže v části Vyhledávání v normách body b) až e).
 
Při pořizování údajů o normách jejich tvůrci vycházeli z podkladů Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví – odboru Technické normalizace (dříve Český normalizační institut) a některé podklady i přímo citují.
 
Seznam obsahuje normy tříd 01, 03, 05, 06, 27, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 65, 73 a 86, tedy nejen normy tříd výhradně „elektrikářských” – celkem více než 1 000 položek.
 
V seznamu jsou i normy v současné době již neplatné - jak je všeobecně známo, provedení elektrických zařízení z hlediska jejich bezpečnosti se při provádění pravidelných revizí posuzuje podle norem platných v době zřízení revidovaného zařízení.
 
Uvedený seznam je každý měsíc aktualizován podle toho, jaké nové normy jsou vydávány (rušeny).
 

Vyhledávání v normách

Vyhledávání v celkovém Seznamu norem je možné podle těchto kritérií:
a) hledaný text (třídicí znak, označení normy nebo pouze číselný znak nebo určité slovo),
b) platnost normy (platná, neplatná),
c) činnost (projektování P, montáž, opravy a údržba M, revize R),
d) druh a napětí (do 1 000 V v prostorách s/bez nebezpečí výbuchu (EV/E1), nad 1 000 V (E2), elektrických zařízení strojních zařízení (ES), elektrických drážních zařízení (ED),
e) Důležitost normy (důležitá D, související S).
 
Seznam si nečiní nárok na úplnou bezchybnost a úplnost. Proto vydavatelství IN-EL přivítá jakékoliv připomínky a náměty k případnému doplnění.