časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

První obrazovkový zapisovač na světě v odolném pouzdru LINAX A305

|

První obrazovkový zapisovač na světě v odolném pouzdru LINAX A305

Ing. Vladimír Ševčík,
GMC – měřicí technika, s. r. o.

Firma GMC – měřicí technika, s. r. o., představuje další výrobek z úspěšné řady obrazovkových zapisovačů LINAX A3xx, tentokrát v jedinečném polním pouzdru pro použití v extrémně tvrdých podmínkách.

Velmi plochý přístroj LINAX A305 se zástavnou hloubkou od 67 mm (při montáži do rozváděče) lze snadno montovat na stěnu, do rozváděče nebo na nosník např. ve tvaru trubky.

Každý z osmi softwarových kanálů může zaznamenávat až čtyři konfigurovatelné analogové nebo digitální vstupy, výsledky matematických funkcí a signály sběrnice Modbus TCP.

Procesní údaje lze podle potřeby obsluhy vyjádřit v různém tvaru – mj. např. jako ekvivalent papírového zápisu, sloupcového diagramu a digitálního zápisu.

Vzdálená správa a čtení dat jsou umožněny přes ethernetové připojení. Přístroj má velkou interní paměť flash a data lze archivovat na kartu SD.

Oba stupně krytí IP66 a NEMA4X dovolují instalaci ve zvlášť drsných podmínkách a šetří náklady na speciální ochranná pouzdra či kabelové průchodky.

Standardní provedení má tuto výbavu:

  • 8 softwarových zobrazovacích kanálů,
  • 32 procesních alarmů,
  • 4 alarmy v reálném čase,
  • 2 uživatelské linearizace,
  • paměťovou kartu SD (data, protokoly sčítaček, alarmů, kontroly),
  • 1 reléový výstup,
  • barevný displej TFT nebo monochromatický displej FSTN.

Volitelně lze doplnit:

  • 1 až 4 univerzální vstupy (termočlánek, odporový teploměr – drát 3/4, mA, mV, odpor, digitální signál),
  • 16 sčítaček,
  • matematické a logické funkce (8 matematických a 8 logických rovnic),
  • ethernetovou komunikaci (webserver, FTP, e-mail, Modbus TCP).

Ovládání přístroje je jednoduché a používají se k němu speciální tlačítka na předním panelu. Celková obsluha a konfigurace využívají intuitivní menu ve stylu Windows.

LINAX A305 je vybaven názornou nápovědou on-line, která napomáhá obsluze přístroje v případě pochybností. Takto lze přístroj rychle instalovat a konfigurovat i bez použití návodu k obsluze.

Modulární koncepce umožňuje velmi snadné rozšíření o doplňkové vstupní a výstupní moduly. Ihned po připojení jsou doplňkové moduly rozpoznány a mohou být konfigurovány pro použití do provozu.

Další obrazovkové zapisovače

LINAX A310
Tento přístroj představuje cenově výhodné řešení pro pořizování a bezpečné ukládání dat na úrovni nejnovějšího stavu techniky. Poskytuje až dvanáct univerzálních analogových vstupů pro proudy, napětí, termočlánky a odporové teploměry. Podle stupně výstavby může být LINAX A310 doplněn číslicovými vstupy a výstupy, analogovými výstupy a reléovými výstupy. Bezpečně jsou rovněž snímány a protokolovány alarmy, výpadky sítě a zásahy uživatele. Standardem u všech přístrojů je také stupeň krytí přední části přístroje IP66/NEMA4X. To umožňuje důkladné čištění přístroje bez obav z jeho poškození.

LINAX A320 navíc poskytuje rozšíření všech funkcí přístroje LINAX A310. Kapacita interní paměti 8 MB dovoluje uložit (do vyrovnávací paměti) až 2,8 milionu datových hodnot. Vedle standardního rozhraní RS-485 (Modbus) a napájení dvouvodičových převodníků nabízí LINAX A320 mnoho matematických a logických funkcí. Měřená místa, konstanty, proměnné a výsledky lze navzájem propojovat logickými operacemi a provádět s nimi výpočty.

LINAX A320
Tento přístroj je vybaven velmi kontrastním aktivním displejem TFT s funkcí dotykové obrazovky, která umožňuje velmi rychlé a pohodlné zadávání parametrů v konfiguračním režimu.

LINAX A330
Svými zástavbovými rozměry 288 × 288 × 195 mm naznačuje LINAX A330 již vizuálně, že je největší ve společenství výrobků LINAX. Lze u něj zaznamenávat až 36 univerzálních analogových vstupů, číslicových vstupů a výpočtů a zobrazovat je ve velkém počtu uživatelských pohledů.

LINAX A330 dokáže na svém jasném, kontrastním a dobře čitelném displeji TFT o velikosti 31 cm (12,1") zobrazovat současně všech 36 měřených veličin.

Pro bezpečné sledování procesů lze volně definovat až 144 alarmů. LINAX A330 standardně disponuje komunikačním rozhraním 10Base-T-Ethernet s normalizovaným konektorem RJ-45. Pomocí standardních protokolů TCP/IP, FTP a HTTP je možná jednoduchá integrace do dosavadní počítačové sítě.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Fügnerova 1a
678 01 Blansko
tel.: 516 410 905–6
fax: 516 410 907
e-mail: gmc@gmc.cz
http://www.gmc.cz

Obr. 1. Obrazovkový zapisovač Linax A305
Obr. 2. Řada obrazovkových zapisovačů Linax A3xx

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde