časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

První konference z cyklu Problémy české elektrotechniky proběhla

|

Dne 18. listopadu se ve velkém sále kulturního domu Ládví uskutečnila již delší dobu avízovaná konference pořádaná redakcí časopisu Elektro – Problémy české elektrotechniky.
 
Šlo o první konferenci ze stejnojmenného cyklu, jehož účelem je postupně a v součinnosti se všemi složkami tvořícími strukturu „česká elektrotechnika“ pojmenovávat a v dostupné míře řešit problémy, které tuto strukturu zatěžují.
 
A co je to ona „česká elektrotechnika“? Je to struktura státních i oborových orgánů, institucí, svazů cechů a sdružení, firem a právnických i fyzických osob … propojených právními i technicko-právními, obchodními a výkonnými vztahy. Tedy, srozumitelněji řečeno, všechno, co se na české elektrotechnice aktivně i pasivně podílí – legislativním procesem, tvorbou norem a předpisů počínaje, přes vědu, výzkum, odborné školství a odborný dozor pokračuje, až obchodem, technikou, projektováním, montážními pracemi a revizemi konče. A to jistě už stojí za označení „struktura“, samozřejmě v tom nejpozitivnějším slova smyslu!!
 
Do tohoto hrubého výčtu každopádně spadá i odborná žurnalistika. Proto konferenci tohoto typu uspořádala právě redakce časopisu Elektro, do jejíž „gesce“ informovat odbornou veřejnost bezesporu patří.
 
A co ony „zatěžující problémy“? Domnívám se, že když má problémy české zdravotnictví, školství, armáda, právní i legislativní systém … a vlastně i všechny další problematiky, jistě se nějaký ten problém najde i v české elektrotechnice.
 
Proto účast na této první diskusní konferenci byla nabídnuta všem elektrotechnickým cechům v ČR, především Elektrotechnickému svazu českému, dále Technické inspekci ČR, Státnímu úřadu inspekce práce, Ministerstvu práce a sociálních věcí (má v gesci bezpečnost práce), Ministerstvu průmyslu a obchodu (má v gesci agendu živností), Výzkumnému ústavu BP, Hospodářské komoře ČR (má v gesci podporu podnikání a živností), České komoře inženýrů a techniků, ale též široké odborné veřejnosti, firmám i jednotlivcům.
 
Jak této nabídky oslovené orgány využily, jaký byl průběh a jaký závěr konference, to přineseme v podrobnějším článku v příštím čísle Elektro č. 1/2011.

(jk)