časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průmyslové snímače

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Průmyslové snímače

Ing. Jan Šulcek, Infrasenzor

Firma Infrasensor dodává průmyslové snímače na tuzemský trh již od roku 1992. V současné době je výhradním dodavatelem dánských infračervených světelných závor typu Telco a švýcarských indukčních a optických snímačů typu Contrinex. Dále nabízí německý systém kontroly dvou plechů Roland a rovněž německý systém pro měření síly v tahu a tlaku Haehne. Některé speciální snímače a zajímavé aplikace jsou představeny v následujícím článku.

Obr. 1.

Limitní hlášení v násypkách

Světelné závory Telco jsou velmi výkonné a vysoce odolné proti prachu a jinému znečištění. To je možné využít při aplikacích v násypkách materiálů, jako jsou piliny, uhlí, kakao, cukr atd., pro hlášení jejich naplnění nebo vyprázdnění (obr. 1). I když v běžném prostředí je jejich maximální dosah až 70 m, pro použití v násypkách je doporučován maximální dosah pouze 2 až 3 m. Pak ale vysílače i přijímače pracují spolehlivě i tehdy, jsou-li zakryty tenkou vrstvou snímaného materiálu. Na vyhodnocovací jednotce je možné nastavit časové zpoždění, takže závora nereaguje na propad větších kusů materiálu, ale zareaguje až na jeho souvislou vrstvu. Zmíněný systém není určen pouze pro násypky, ale i pro automatizaci všude tam, kde je velké množství prachu – v dřevařských závodech, cementárnách apod.

Světlovodné kabely

Schopnost vysílačů a přijímačů typu Telco bezchybně pracovat je limitována teplotou 80 °C. V železárnách, ve sklárnách apod. je však nutné, aby tato zařízení pracovala v prostředí s mnohem vyšší teplotou. Obr. 1. Napojí-li se vysílače a přijímače na světlovodné kabely, kterým vysoká teplota nevadí, tento problém nevznikne (obr. 2). Nevýhodou uvedených kabelů je, že dosti výrazně zkracují maximální dosah snímačů. Vzhledem k vysokému výkonu světelných závor Telco a při použití světlovodných kabelů délky 2 m je dosah závor asi 5 m. Světlovodné kabely jsou vysoce mechanicky odolné. Vyrábějí se pro závorové i difuzní snímání. Difuzní snímání, tj. odrazem paprsku od snímaného předmětu, je možné využít do teploty materiálu snímaného předmětu max. 400 °C, poté se odrazivost výrazně zhoršuje. Snímače se světlovodnými kabely lze použít i v jiných aplikacích, např. pro snímání v prostorech s nebezpečím výbuchu. Se speciálními koncovkami je s nimi možné snímat i velmi malé předměty.

Celokovové indukční snímače

V těžkých provozech často dochází k mechanickému poškození standardních indukčních snímačů, především jejich čelního snímacího plastového krytu. Je to dáno i poměrně malým dosahem těchto přístrojů. Nová řada 700 snímačů firmy Contrinex oba tyto problémy řeší. Jsou zde zastoupeny indukční snímače v provedení M12 s dosahem až 10 mm, M18 s dosahem až 20 mm a M30 s dosahem až 40 mm, které jsou zaměřeny nejen na železo, ale i na neželezné kovy. Obr. 3. Snímače Contrinex jsou kompletně, tj.včetně čelní, snímací strany (obr. 3), zapouzdřeny v plechu z korozivzdorné oceli. Tloušťka plechu snímače typu M30 je 0,6 mm, proto jsou tyto snímače skutečně vysoce mechanicky odolné.

Miniaturní snímače

Firma Contrinex vyrábí již od roku 1979 i miniaturní snímače. Indukční snímače v miniaturním provedení měly vždy velmi malý dosah. To však již v současnosti neplatí. Dosah nejmenšího typu tohoto přístroje, tj. o průměru 3 mm nebo se závitem M4, je nyní 1 mm. U verze o průměru 4 mm nebo se závitem M5 je dosah 1,5 mm, což je dosah standardních snímačů se závitem M8! I optoelektronické snímače se miniaturizují. V nabídce jsou difuzní snímače o průměru 4 mm nebo se závitem M5 a dosahem 50 mm. Speciální provedení s velmi úzkým paprskem má dosah 20 mm. Díky úzkému paprsku může zmíněný snímač indikovat předměty za štěrbinou.

Všechny popsané snímače a mnoho dalších mohou zájemci vidět v provozu od 25. do 27. listopadu na veletrhu ELEKTROTECHNIKA 2003, jenž se koná v Ostravě na Výstavišti Černá louka.