časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průmyslové polykarbonátové skříňky řady Fibox ARCA

TME Czech Republic, s. r. o. | www.tme.eu/cz/

Vynikající výsledky zátěžových testů

V průběhu let vedla řada inovací v oblasti technologií a materiálů ke zlepšení parametrů krytů vyráběných z plastů. Značka Fibox je světovým lídrem ve výrobě právě takových výrobků. Jsou určeny především k ochraně zařízení a komponentů v obtížných podmínkách okolního prostředí a k použití v náročných průmyslových aplikacích. Díky neustálému výzkumu a vývoji vyrábí společnost Fibox kryty a skříňky, které jsou stále odolnější.

TME nabízí širokou nabídku zboží značky Fibox, včetně extrémně odolné řady ARCA, jejíž testy jsou popsány níže. Tyto produkty jsou k dispozici přímo ze skladů, díky tomu lze maximálně zkrátit dodací lhůtu k zákazníkovi.

Obr. 1. Typ ARCA406021 – příklad otestované skříňky Fibox z řady ARCA
Obr. 1. Typ ARCA406021 – příklad otestované skříňky Fibox z řady ARCA

Které skříňky používat v průmyslových podmínkách?

Čím je úloha zařízení důležitější, tím jsou obtížnější podmínky, ve kterých funguje, a čím je samotné zařízení dražší, tím vyšší by měly být požadavky kladené na kryt. Především to bude vhodný stupeň krytí IP, mechanické odolnosti IK a v případě potřeby odolnost vůči UV záření a chemickým činitelům. Je nutné také vzít v úvahu: kvalitu krytů, možnost snadné a rychlé instalace komponentů v jejich vnitřní části. Dalšími přednostmi použitých řešení budou: pohodlný způsob vedení kabelových svazků, modulární sestavování do větších systémů a důležitá je i široká škála příslušenství. Všechny tyto vlastnosti nabízejí vysoce kvalitní plastové kryty Fibox.

Vyznačují se také:
– pevnou konstrukcí,
– ve standardním provedení třídou ochrany II. (vyšší bezpečnost),
– naprostou absencí koroze, dokonce i po poškrábaní (trvanlivost a žádné náklady na údržbu),
– perfektní mechanickou pevností a odolností IK10 (srovnatelnou s kovovými kryty, a to díky použití polykarbonátů vyztužených skleněnými vlákny),
– odolností proti průniku prachu a vody IP66/67 (bezpečnost zařízení v extrémních podmínkách),
– zachováním tvaru a stupně krytí po mechanickém nárazu,
– průhledností krytů a dveří,
– možností výroby krytů ve tvaru jiném, než kvádr, což zlepšuje estetický vzhled,
– snadným mechanickém zpracováním (nižší náklady a kratší doba instalace).

25 let na přímém slunci bez „vrásek“

Skříňky z populární řady Fibox ARCA se zúčastnily nezávislé studie ISO 4892-2 (zrychlený test stárnutí). Byly testovány spolu s dalšími polykarbonátovými kryty, včetně PC vyztuženého skleněnými vlákny. Cílem experimentů bylo otestovat, jak se daná skříňka chová v obtížných venkovních podmínkách, vystavená kontinuálnímu silnému UV záření.

Pomocí xenonové obloukové lampy byly skříňky vystaveny vysoce intenzivním UV zářením po dobu více než 5 000 hodin, které simulovalo 25letou expozici na přímém slunečním světle. Výsledky ukázaly, že polykarbonát Fibox převyšoval trvanlivostí jak skleněné vlákno, tak i jiné polykarbonátové materiály.

Typ ARCA406021

Jde o příklad skříňky Fibox, výrobek řady ARCA, která byla podrobena testům.

Materiál používaný společností Fibox se nevrstvil, jako tomu bylo již po několika simulovaných letech v případě jiných materiálů PC a PC s příměsí skleněného vlákna. Polykarbonát Fibox si nejen uchoval svou trvanlivost, ale se zvyšující expozicí na UV záření se stal ještě pevnější. Tato zvýšená odolnost v kombinaci s mírnou změnou barvy potvrdila skutečnost, že výrobky Fibox ARCA mají velmi vysokou kvalitu.

Investice do úspor s kryty Fibox

Trvanlivost produktů Fibox přispívá ke značným úsporám v oblasti údržby a modernizace. Výrobce ve své nabídce uvádí dva příklady případové studie, ve kterých spokojení zákazníci snížili náklady na instalaci právě díky vysoce kvalitním skříním Fibox.

Modernizace instalace, nikoliv krytů

Jedna z telekomunikačních společností, která ve své infrastruktuře používá řešení Fibox, nedávno provedla modernizaci celého systému a nahradila v něm elektronické komponenty zařízeními nejnovější generace. Mohla zároveň využit již instalované skříně v terénu, jejíchž kvalita se nezhoršila. Politika opětovného využití skříní umožnila eliminovat jak náklady na nové kryty, tak i ušetřit prostředky, které by byly vynaloženy na jejich přepravu a upevnění.

Odolnost vůči agresivnímu prachu

Skříně Fibox z řady ARCA jsou ideální pro všechny podmínky, účinně chrání před zaplavením nebo zaprášením elektroniky. Továrna na prášková hnojiva v Charters Towers v Queenslandu (Austrálie) zpracovává velmi jemný produkt z křemeliny. Prach způsoboval neustálé problémy se skříněmi z korozivzdorné a měkké oceli, které nebyly dostatečně těsné. Při hledání nejlepšího řešení pro omezení nezbytné údržby vyměnila společnost všechny jednotky z korozivzdorné oceli LCS za skříně ARCA firmy FIBOX.

Obr. 2. Skříně Fibox ARCA v nabídce TME
Obr. 2. Skříně Fibox ARCA v nabídce TME

Skříně Fibox ARCA v nabídce TME

Pokud zájemce zvažuje nákup skříní Fibox ARCA, pak by se měl seznámit s jejich vynikající specifikací. Podrobný popis všech výrobku lze nalézt v katalogu. Dále jsou uvedeny obecné vlastnosti celé řady ARCA.

Vlastnosti krytů Fibox ARCA:

– soulad s Nízkonapěťovou směrnicí 2006/95/EC do 1 000V AC / /1 500V DC,
– široký rozsah pracovních teplot, -40 až +80 °C ,
– odolnost materiálu vůči UV záření, stabilizovaná surovina UV – UL 508 (UL 746C),
– dobrá odolnost vůči působení chemických prostředků,
– nehořlavý, samozhášecí materiál UL 94-5VA,
– patentovaný systém pantů, umožňující široké otevření dveří (120°) a montáž zařízení na dveřích,
– různé způsoby uzavření přizpůsobené každé aplikaci,
– patentovaný systém rámů pro montáž modulových zařízení,
– montážní výstupky na dně a bočních stěnách základu a na vnitřní straně dveří,
– nastavitelná hloubka zástavby montážních desek,
– nízká hmotnost.