časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průmyslové konektory pro 6, 12 a 25 kV

|

Ing. Miroslav Šimek, OS-KOM, spol. s r. o.
 
Průmyslové konektory se stále více uplatňují v provozech, jakými jsou např. povrchové lomy, doly nebo ražba štol a tunelů, a to nejen v zahraničí, ale také v tuzemsku. V tomto příspěvku je v rámci prezentace nových trendů představena možnost používání průmys­lových konektorů Cavotec i pro vysoká napětí, konkrétně pro 6, 12 a 25 kV.
 

Od průmyslových konektorů je především požadováno, aby:

  • plnily naprosto stejnou funkci jako běžné konektory,
  • zajistily rozebíratelné a vodivé spojení da­ného počtu vodičů,
  • bylo spojení, popř. rozpojení proveditelné bez použití speciálního nářadí nebo školení,
  • byla manipulace s konek­tory bezpečná; nesmí při ní dojít k úrazu elektric­kým proudem – např. při rozpojování zatíženého kabelu nesmí vzniknout (být „vytažen“) elektric­ký oblouk,
  • byly uzpůsobeny pro používání v těžkých pod­mínkách, měly dobrou mechanickou oddolnost – což je zajištěno např. ro­bustní konstrukcí,
  • byly rezistentní proti běž­ně se vyskytujícím che­mickým sloučeninám (jako např. oleje, mořská voda apod.).

Vlastnosti konektorů Cavotec (obr. 1):

  • robustní konstrukce,
  • tuhost a pevnost konstrukce,
  • materiál těla: bronz, hliník,
  • bezpečná obsluha – pilotní kontakty,
  • krytí IP66 (při spojení),
  • použitelné standardně do 80 ºC, speciálně do 400 ºC.
Pilotní kontakty zajišťují elektrické blo­kování rozpojení zatíženého konektoru, čímž se zabrání vytvoření elektrického oblouku. Dvojice pilotních kontaktů je kratší než si­lové kontakty konektoru. Při rozpojení tedy dojde nejprve k rozepnutí obvodu pilotních kontaktů, které přes řídicí obvody odpojí silové napájení konektoru, a díky tomu jsou silové kontakty při rozpojení již bez napětí. Při spojování konektorů je proces opačný. Zde nelze spustit napájení dříve, než jsou spojeny pilotní kontakty. Výrobcem doporu­čené schéma zapojení je na obr. 2. Ze sché­matu je patrné, že pilotní piny jsou spojeny do smyčky, jejíž součástí je vybavovací cív­ka stykače sloužícího k přerušení napájení na silové kontakty.
 
Kontakty konektorů jsou tvořeny čtyř­mi částmi, které je možné měnit v závislosti na požadovaném proudovém zatížení („am­peráž“).
 
Předností celkového řešení kontaktního systému je také velmi snadná výměna poško­zené dutinky nebo kolíku bez použití speciál­ního nářadí. Dutinka a kolík jsou při provo­zu nejvíce namáhány. Proto vznikla popsaná koncepce sestavování kontaktu, kdy jsou ka­belové koncovky lisovány přímo na kabely. Na koncovku je následně přišroubována du­tinka nebo kolík.
V tomto článku jsou velmi stručně po­psány nové trendy v oblasti průmyslového napájení. Používání průmyslových konekto­rů Cavotec přinese zjednodušenou obsluhu a zkrácení doby potřebné pro spojování kabe­lů. Díky certifikaci konektorů i pro prostředí s nebezpečím výbuchu lze očekávat rozšíře­ní konektorů i do dříve nemyslitelných apli­kací. Zachování bezpečnosti ve stejné nebo vyšší hladině je samozřejmé.
 
 
Obr. 1. Průmyslové konektory Cavotec
Obr. 2. Doporučené schéma zapojení