časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průmyslové konektory Cavotec

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Průmyslové konektory Cavotec

Ing. Jaroslav Štáhl, OS-KOM spol. s r. o.

Následujícím příspěvkem pokračuje firma OS-KOM spol. s r. o., v sérii příspěvků započatých v ELEKTRO č. 4/2003, s cílem přinášet podrobné informace o výrobcích firem, které zastupuje na tuzemském trhu. Tento článek uvádí informace o průmyslových vidlicích a zástrčkách firmy CAVOTEC.

Robustní konstrukce průmyslových konektorů firmy CAVOTEC předurčuje jejich použití v drsném a obtížném prostředí pro flexibilní a pohodlné spojování a prodlužování pohyblivých elektrických vedení od napájecího místa k pohyblivým zařízením, např. při stavbě tunelů, v báňském průmyslu, na lodích, v přístavech, v hutích a ocelárnách, pro zásobování energií přístavních a kontejnerových jeřábů, pro mobilní generátory a stroje.

Obr. 1.

Výrobní program zahrnuje průmyslové konektory různých tvarů a provedení:

  1. pro nízké napětí – do 500 V, max. 15 A, až 50 pólů
  2. pro vysoké napětí:
    - 15 kV, max. 660 A
    - 4,1 kV, max 700 A

Při výrobě konektorů se standardně používá hliník a bronz, které jsou odolné vůči mořské vodě. Ve smontovaném stavu splňují konektory stupeň krytí IP66 nezávisle na tom, zda se jedná o šroubovací nebo rychloupínací systém „Push & Pull„, který ocení uživatel často rozpojující a spojující elektrické propojení.

Všechny typy konektorů jsou elektricky jištěny s využitím jisticích (vodicích) kontaktů. Fáze jsou propojovány pomocí vedlejšího spínacího obvodu a jisticí kontakty spínají cívku přes bezpečnostní spínač. Tím je zaručeno, že konektory nejsou při rozpínání pod proudem.

Kolíky a zdířky konektoru sestávají vždy ze dvou dílů (viz obrázek kontaktního kolíku), popř. zdířky a dílů pro připojení vodiče. Toto konstrukční řešení umožňuje flexibilní montáž a demontáž popř. propojování vodičů různých velikostí. Bezpečné spojení mezi kontaktním kolíkem popř. zdířkou a dílem pro připojení vodiče je zajištěno kuželem.

Lamelový systém MWT zajišťuje velmi dobré propojení mezi kolíkem a zdířkou. Při ohřevu se zvyšuje tlak mezi povrchy kolíku a zdířky a tím se snižuje elektrický odpor.

Další informace o výrobcích firem, které OS-KOM spol. s r. o. zastupuje, budou uveřejněny v ELEKTRO č. 8-9/2003.

OS-KOM spol. s r. o.
Zdíkovská 68
150 00 Praha 5
tel./fax: 257 210 114
e-mail: oskom@oskom.cz
http://www.oskom.cz