časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průchodky icotek® pro potravinářský průmysl

Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Elektrická zařízení se používají i v prostředích, kde dochází k častému omývání čisticími prostředky na alkalické bázi, případně kyselinami. Chemická a biologická odolnost použitých komponent musí tomuto prostředí odpovídat a měla by být doložena nezávislým testem. Certifikace u organizace ECOLAB, případně EHEDG, je pro výrobce doposud dobrovolná, ale pro farmaceutický a potravinářský průmysl by měla být standardem. Pro úspěšné získání certifikátu musí mít výrobky odpovídající složení materiálů s minimem záhybů, ve kterých by se mohly usazovat organické nečistoty.

Obr. 1. Průchodky KEL-DPZ-HD
Obr. 1. Průchodky KEL-DPZ-HD

Membránové kabelové průchodky KEL-DPZ-HD (obr. 1) byly úspěšně otestovány pro použití v provozech s potravinami, léky, chemikáliemi i čisticími prostředky. Složení je kompatibilní s FDA, v souladu s nařízením 1935/2004/EG a (EU) 10/2011, přesahy přes hrany výřezů jsou 6 mm, oproti vyžadovaným 3 mm, povrch je dokonale hladký a signální modrá barva zajišťuje jasné vizuální rozlišení. Průchodky KEL-DPZ-HD umožňují zavádět a utěsnit větší množství kabelů, případně hadiček, s průměrem od 3,2 do 22,2 mm a zajišťují krytí až IP68 podle ČSN EN 60529.

Významnou výhodou oproti klasickým kabelovým průchodkám je výrazně vyšší hustota montáže a flexibilita v rozsahu průměrů. Dostupné jsou velikosti se závitem M32, M40, M50 a M63, každá v několika různých konfiguracích. V případě, že v membráně je nepotřebný otvor na kabel, lze jej uzavřít pomocí ucpávky ST-B-HD (obr. 2) se stejnou certifikací, nebo detekovatelným provedením ST-B-HDD.

Obr. 2. Zaslepení ucpávkou ST-B-HD
Obr. 2. Zaslepení ucpávkou ST-B-HD

Podrobnější informace k průchodkám a k dalším výrobkům lze nalézt na internetových stránkách českého zastoupení výrobce