časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průchodky icotek pro ploché kabely

|

Ing. Roman Fillette,
OS-KOM, spol. s r. o.
 
O průchodkových systémech firmy icotek GmbH již bylo na stránkách časopisu Elek­tro psáno. V tomto příspěvku je pozornost zaměřena na další typovou řadu dělených průchodek KEL-FL, které jsou určeny pro ploché kabely.
 
Klasické dělené a membránové průchodky jsou určeny pro kulaté ka­bely, v průmyslových aplikacích je však často výhodnější použít kabe­ly ploché. Tam, kde jsou použity ka­belové vlečky či energetické řetězy, se klasické kabely nesnadno organi­zují, proto se zejména v jeřábových, výtahových a robotických provozech využívají kabely ploché. Průchod­ky KEL-FL zajistí průchod takového kabelu do rozváděče při bezpečném krytím IP54, v rozmezí teplot –30 až +140 °C, navíc neobsahují halogen ani silikon a jsou samozhášivé.
 
Průchodka pro ploché kabely se skládá z pevného polyamidového rámečku s ozna­čením KEL-FL, do kterého se po jeho roz­šroubování osazují kabelové vložky z elasto­meru s označením FT (obr. 1). V nabídce je mnoho rámečků, do některých se kromě vlo­žek pro ploché kabely dají zavést i vložky pro klasické kabely. Po osazení kabely se ráme­ček sešroubuje, čímž se kabely upevní pro­ti tahu, komplet (obr. 2) se doplní těsněním a přišroubuje se na zařízení.
 
Nabídka vložek pokrývá rozměry kabelu šíře 19 až 77 mm a tloušťky 5 až 9 mm.
 
V tomto rozmezí je pokryta většina dostup­ných kabelů a řada je doplněna záslepkami, díky kterým lze standardizovat výřezy v ple­chu rozváděče. Rámečky jsou totiž nabízeny v několika rozměrech a někdy je výhodnější používat unifikovaný výřez a osazovat záslep­ky než řezat otvor na míru. Vložky pro kula­té kabely jsou dělené, díky čemuž lze použít i kabely s konektorem (obr. 3). Pokrývají prů­měry 2 až 17 mm a je možné je opět nahradit záslepkami s tenkou membránou.
 
Podrobnější informace o produktech fir­my icotek GmbH, stejně jako informace o výrobcích dalších firem, které na českém trhu zastupuje společnost OS-KOM, spol. s r. o., mohou zájemci získat na interneto­vých stránkách: http://www.oskom.cz
 
Obr. 1. Průchodkové vložky FT
Obr. 2. Průchodka KEL-FL-D
Obr. 3. Průchodka KEL-FL-H