časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průchodkový systém firmy Icotek

|

číslo 11/2003

Rubrika

Průchodkový systém firmy Icotek

Ing. Jaroslav Štáhl, OS-KOM

V pravidelných příspěvcích (např. ELEKTRO č. 8-9/2003) seznamujeme čtenáře s novými výrobky firmy OS-KOM spol. s r. o.

Obr. 1.

Průchodkový systém, o kterém informujeme v následujícím článku, nabízí nové možnosti při zavádění kabelů.

Systém pro zavádění kabelů sestává z dvouřadých dělených kabelových průchodkových lišt typu KEL ve tvaru rámečku s drážkami a naříznutých průchodkových vložek s drážkami. Naříznuté průchodkové vložky ve tvaru kvádru s drážkami se při montáži zasunou do drážek v kabelové průchodkové liště KEL. Při sešroubování lišty jsou průchodkové vložky nuceně vedeny drážkami v průchodkové liště a současně stlačeny, čímž se systém utěsní.

Velkou výhodou je důsledná dělitelnost systému. Tak je umožněno dodatečné protažení i prefabrikovaných kabelů nebo vedení.

Systém KEL (obr. 1) je k dispozici ve dvou konstrukčních velikostech. Průchodkové vložky jsou dodávány pro průměry kabelů v rozsahu 3 až 34 mm. Při správném výběru průchodkové vložky pro průměr kabelu je zaručeno krytí IP54. Ploché těsnění (je součástí dodávky) mezi lištou a rozváděčem vyrovná případné nerovnosti stěny rozváděče.

Přednosti a výhody

  • Prefabrikované kabely, jako např. měřicí kabely, počítačové kabely, kabely pro sběrnicové systémy, lze odborně zavést do rozváděče nebo do stroje i dodatečně.

  • Úspora času při servisu – je-li třeba vyměnit kabely s konektory, nemusí montér jet mnoho kilometrů za účelem výměny vadného kabelu, popř. odpájení konektoru a jeho opětovného připájení a vyzkoušení. Obr. 4.

  • Výrobní záruka prefabrikovaných kabelů zůstává zachována, protože není třeba odpájet vodič.

  • Prefabrikované kabely lze instalovat i na jednoduše vybavených pracovištích.

  • Dodatečná montáž kabelů je umožněna (jelikož dodatečné vrtání je velmi nákladné) např. záslepnou průchodkou.

  • Odpadá potřeba spojovacího místa na stěně rozváděče a tím i spotřeba drahých konektorů.

  • Velká hustota montáže (např. u KEL 24/10) – deset průchodkových vložek:
    - s jednoduchými průchodkami – 10 vodičů,
    - s dvojnásobnými průchodkami – 20 vodičů (pro menší průměry),
    - se čtyřnásobnými průchodkami – 40 vodičů (pro menší průměry).

  • Vložka na kabelu je fixována nasazením průchodkové vložky s využitím naříznutí na kabel – tím je zabráněno i její ztrátě v průběhu další montáže (obr. 2).

Rozměry otvorů, popř. průměry a rozteče otvorů odpovídají normovaným rozměrům konektorů různých výrobců (např. Harting, Wieland).

Ostatní sortiment

Alternativou k dvouřadým děleným kabelovým průchodkovým lištám KEL jsou kabelové šroubové dělené průchodky KVT. Řada zahrnuje tři konstrukční velikosti KVT 25 (obr. 3), KVT 32 a KVT 63, které určují propustnost otvoru. Například u KVT 32 (obr. 4) je možné zavádět prefabrikovaná vedení až do průměru 35 mm, u typu KVT 63 do průměru 65 mm. Součástí dodávky je rovněž těsnicí kroužek.

Obr. 2. Obr. 3.

Systém lze použít pro kompletaci a montáž rozvodů, výrobu a montáž skříňových rozváděčů, při výrobě vozidel, při stavbě strojů a zařízení, ve strojírenství a v elektroinstalacích.

V nabídce firmy Icotek jsou i další komponenty pro rozváděče, např. lišty pro zamezení tahu kabelu, dělené plechové lišty pro zavádění kabelů dnem rozváděče, stínicí svorky, standardní kabelové šroubové plastové a kovové průchodky.

OS-KOM spol. s r. o.
Zdíkovská 68
150 00 Praha 5
tel./fax: 257 210 114
e-mail: oskom@oskom.cz
http://www.oskom.cz