časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Proudové chrániče 10 kA, správný typ pro každou aplikaci

Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Hager nabízí kompletní řadu proudových chráničů, které pokrývají jak běžné, tak i speciální aplikace. Nově lze v nabídce nalézt proudové chrániče 10 kA, typy A a F.

Produktová řada proudových chráničů typu A zahrnuje verze s podmíněnou zkratovou odolností 6 a 10 kA. Tyto přístroje jsou komerčně nejznámější a jsou určeny pro střídavé a pulzující reziduální proudy. Kromě sinusových střídavých reziduálních proudů uvedené výrobky detekují také hladké stejnosměrné proudy do 6 mA. V zásadě lze typ A použít pro všechny obvody a zařízení (zátěže) neobsahující měniče frekvence nebo zařízení na změnu napětí. Výjimku představuje pouze požadavek výrobce těchto zařízeních na jiný typ proudového chrániče, z důvodu nainstalované zmiňované technologie. Tento typ chrániče je vhodný pro administrativní budovy, společenské místnosti se speciální elektronikou nebo výrobní zařízení s většími elektrickým pohony, např. motory.

Proudové chrániče typu F nabízí Hager s podmíněnou zkratovou odolností 10 kA. Na jedné straně tyto přístroje pokrývají všechny požadavky, které musí splňovat proudový chránič typu A. Jsou rovněž krátkodobě zpožděné a odolné proti proudovým rázům (typ A/HI). Mimo jiné detekují nejen střídavé a pulzující stejnosměrné reziduální proudy, ale také reziduální proudy, které se skládají ze smíšené frekvence až do 1 kHz. Poruchové proudy mohou vzniknout např. v jednofázových střídavých zařízeních, která regulují pomocí měniče frekvence rychlost střídavých motorů. To je častý případ v moderních domácích spotřebičích, jako jsou pračky, klimatizační jednotky nebo tepelná čerpadla.

Hager Electro, s. r. o., Pražská 238, 250 66 Zdiby
tel.: +420 281 045 727, e-mail: info@hager.cz, www.hager.cz