časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Projekt větrného parku u Dukovan

|

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje upřesnila parametry alternativního řešení projektu větrného parku u Jaderné elektrárny Dukovany (JEDU). Tato podoba projektu počítá s výstavbou v katastru obce Rešice. Celkově by mělo být u JEDU postaveno devět až dvanáct větrných elektráren. Předchozí návrh projektu počítal s výstavbou jedenadvaceti větrných turbín v katastrech obcí Dukovany, Rouchovany a Rešice. Vzhledem k výsledku nedávného hlasování v obci Dukovany bude projekt realizován především v katastru Rešic, které již dříve deklarovaly svůj souhlas s výstavbou. Spolu s tím ČEZ Obnovitelné zdroje už oslovil i sousední obec Horní Dubňany.
 
„Projekt devíti až dvanácti elektráren o výkonu 18 až 24 MW splňuje podmínku ekonomické návratnosti. Oproti předchozímu projektu jsme počet elektráren v katastru obce Rešice navýšili z pěti na devět, o umístění dalších tří budeme jednat s Horními Dubňanami,“ prohlásil Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. „Obce, v jejichž katastru budou stroje stát, získají pravidelný příspěvek do rozpočtu ve výši 210 000 korun ročně za jednu elektrárnu po dobu dvaceti let. Příspěvek bude každých pět let navyšován až na 270 000 korun ročně v posledních pěti letech,“ dodal Josef Sedlák.
 
Projekt větrného parku v okolí Jaderné elektrárny Dukovany má v rámci ČR vynikající parametry – je zde dostatečné větrné proudění a velmi dobré možnosti připojení do sítě, nevznikají střety zájmů s armádou a jde o bezletovou zónu. V okolí jaderné elektrárny nebudou větrné elektrárny rušivým krajinným prvkem.

[Tiskové materiály ČEZ.]