časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Programovatelné řídicí relé Kinco

|

číslo 1/2006

Programovatelné řídicí relé Kinco

Uvedením nového programovatelného řídicího relé Kinco na trh firma Lovato Electric dále rozšiřuje modulární systém svých přístrojů.

Obr. 1.

Obr. 1. Programovatelné řídicí relé Kinco firmy Lovato Electric

Programovatelné řídicí relé Kinco velmi kompaktních rozměrů (obr. 1) nabízí vynikající výkon a je vhodné pro řízení a sledování procesů s malým až středním stupněm automatizace. Díky velkému počtu funkcí může být efektivně využito v různých oblastech průmyslu, služeb, ale také v domovních aplikacích. Balicí stroje, průmyslové myčky, osvětlení, zavlažovací systémy, stroje na zpracování odpadu, ovládání otevírání dveří a bran, to jsou jen některé z příkladů jeho využití.

Programování

Kdykoliv a velmi snadno může být relé Kinco nastaveno a přeprogramováno tak, aby vyhovělo novým požadavkům a zlepšilo fungování systému. Programovat je lze přímo z klávesnice relé nebo s využitím osobního počítače, jenž je k němu prostřednictvím programu LRX SW přes rozhraní LRX C00 připojen.

Programování z klávesnice je tedy velmi jednoduché, bez zvláštních požadavků na programovací znalosti uživatele. Na čelním panelu relé je osm funkčních kláves pro přímé nastavení na displeji, ovládání a monitorování digitálního vstupu a stavu výstupu, analogových vstupních hodnot, zadání času a data i pracovního stavu vlastního relé.

Tab. 1.

Hlavní parametry

napájecí napětí: 24 V DC nebo 100 až 240 V AC

10, 12 a 20 vstupů/výstupů na základních jednotkách

expanzní modely 4 vstupy/výstupy

maximální konfigurace: 44 vstupů/výstupů

tepelný proud reléových výstupů Ith 8 A pro verzi AC i DC

transistorové výstupy 0,3 A, 24 V DC

analogové vstupy 0 až 10 V DC

standardně hodiny s reálným časem (RTC)

sériový port RS-232 pro připojení počítače nebo zálohovací baterie programu

4řádkový 12znakový displej s podsvícením

programovací jazyk: liniové schéma (max. 200 řad) nebo funkční bloky (max. 99 bloků)

Jednotlivé programovací kroky se zobrazují na podsvíceném čtyřřádkovém dvanáctiznakovém displeji. Jestliže je použit osobní počítač, má uživatel k dispozici dva způsoby programování: pomocí funkčního blokového diagramu (FBD) a nebo liniového schématu (LADDER). Použitím funkce Simulator může uživatel zkontrolovat přesnost sestaveného programu otestováním v tzv. off-line simulaci na svém počítači, před otestováním on-line a nastavením systému.

Aplikace

Relé Kinco lze snadno přizpůsobit jakékoliv aplikaci. Počet vstupů a výstupů základní jednotky relé může být rozšířen použitím expanzních modulů. Ty se dodávají ve třech základních velikostech: deset, dvanáct nebo dvacet vstupů a výstupů.

Popisované relé může být rozšířeno až třemi zmíněnými expanzními moduly; tím se získá maximální konfigurace 44 vstupů a výstupů.

Záložní paměť LRX M00 umožňuje uložit uživatelský program a rychle ho přenést do jiných modulů. Modul LRE P00 dovoluje komunikaci v protokolu Modbus®.

Další informace o společnosti a výrobcích mohou zájemci získat na adrese:

LOVATO, spol. s r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel.: 382 265 482
fax: 382 265 526
www.lovato.cz