časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Programovatelné kombinované testovací a měřicí přístroje

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, komponenty

Programovatelné kombinované testovací a měřicí přístroje

Firma ESIAM nabízí měřicí a testovací přístroje, které jsou určeny k rychlému a přesnému testování elektrotechnických výrobků. Dále se tyto přístroje využívají k výstupním kontrolám výrobků se zaměřením na jejich bezpečnost, která vychází z dodržování zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, včetně navazujících změn a existujících nařízení vlády.

Obr. 1.

Výsledky měření jsou rovněž použity pro vydání prohlášení o shodě a při výstupní kusové kontrole výrobků tam, kde to zákon výrobci umožňuje, doporučuje nebo nařizuje.

COMPTEST 02
Základní vlastnosti a použití přístroje (obr. 1):
a) měří izolační odpor při napětí 500 V DC proudem větším než 1 mA,
b) vykonává zkoušku přiloženým napětím 100 až 4 000 V AC proudem 1 až 100 mA,
c) měří přechodový odpor proudem větším než 10 A při max. napětí 12 V AC,
d) vykonává funkční zkoušku při současném měření činného a unikajícího proudu.

Jednoduché programování z klávesnice 4 × 4 se zobrazováním programovaných i měřených veličin na displeji 2 × 20 znaků umožňuje nastavit až osm variant cyklických zkoušek. Zadává se pořadí zkoušek, délka jednotlivých měření, prodleva mezi zkouškami, měřicí a vyhodnocovací úrovně jednotlivých veličin a počáteční čtyřmístný kód testovaného výrobku.

Změnu v nastavení je možné zablokovat čtyřmístným kódem PIN.

Zkoušený výrobek je při zkoušce k přístroji připojen připojovací šňůrou přes měřicí zásuvku, ke zkoušenému předmětu se přikládá pouze sonda pro měření přechodového odporu. Prostřednictvím sériové linky může být přístroj propojen s PC a průběžně nebo na pozadí předávat naměřené hodnoty s vyhodnocením k dalšímu zpracování. Kalibrován je změnou konstant pomocí čtyřmístného kódu PUK. Nejkratší trvání ucelené zkoušky může být méně než 15 s.

COMPTEST 02 může být rozšířen o adaptér pro měření trojfázových strojů do 63 A.

COMPTEST 03
Tento přístroj je variantou testovacího přístroje typu COMPTEST 02, který však vykonává pouze zkoušky a), c) a d) uvedené u tohoto typu. Je určen pro výrobce svítidel.

COMPTEST 04
U tohoto typu jsou akceptovány pouze zkoušky b) a c) (ze zkoušek uvedených u přístroje COMPTEST 02), zkoušky typu c ) jsou dvě: s hodnotou proudu 10 a 30 A. COMPTEST 04 se používá k testování počítačů Compaq a Hewlet Packard.

Nejžádanějším přístrojem z produkce firmy EISAM je inovovaný vysokonapěťový zdroj typu KV 4-2000, který může být doplněn modulem měření izolace při napětí 500 V DC nebo modulem měření přechodových odporů proudem 10 nebo 25 A při napětí naprázdno 12 V AC.

ESIAM, spol. s r. o.
Přemyslovců 56
747 07, Opava 7
tel. a fax: +420 653 61 32 24
e-mail: esiam.elektro@tiscali.cz