časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Programovatelné automaty Mitsubishi ve strojích pro zpracování plastů

|

Elektro 5/2001

Ing. Milan Begeš
AutoCont Control System, s. r. o.

Programovatelné automaty Mitsubishi ve strojích pro zpracování plastů

Obr. 1.

Přesné zadání = návrh optimálního řešení
Firma Mitsubishi založila své první projekty v průmyslu plastů na využití výsledků hloubkových analýz trhu s výrobky z plastů. Provedené studie ukázaly, že běžné systémy s programovatelnými automaty (Programmable Logic Controller - PLC) často nesplňují vysoké požadavky, související s provozem strojů na zpracování plastů. Zjistilo se, že pro výrobce těchto strojů a zařízení je trvalým problémem omezený výkon PLC. Firma Mitsubishi Electric ale nemusela vyvíjet speciální PLC, který by tato omezení vyřešil a který by sloužil pro různé druhy řízení (např. regulace teploty a tloušťky materiálu). Řešení se našlo softwarové. Speciální software, označený IDR Blok, reguluje a s mimořádnou stabilitou udržuje správnou teplotu vytlačovacího lisu (extruderu). K dispozici je rovněž velmi užitečné automatické nastavování parametrů regulátoru, které odstraňuje zdlouhavé a náročné seřizování systému. V rámci vývoje nových způsobů řízení, vedoucích k mnohem flexibilnějším konfiguracím již existujícího systému, vznikl také, jako velmi progresivní řešení, systém kontroly tloušťky materiálu. Další z řady vynikajících výrobků firmy Mitsubishi, plně modulární systém MELSEC Ans/QnAS, se s těmito softwarovými doplňky stává stále častěji základem řídicích systémů strojů pro výrobu plastů.

Automatizační skupina pro průmysl plastů
S cílem zajistit optimální podporu zákazníkům z oboru byla vytvořena automatizační skupina Mitsubishi se zaměřením na aplikace v průmyslu plastů. Nejvýznamnější klienti firmy Mitsubishi si mohou kdykoliv vyměňovat informace s partnery, kteří jsou zařazeni do její informační sítě. Spolupráce členů týmu je zaměřena na vývoj jednotné koncepce, strategii využití cenného synergického efektu a na dosažení nejvyšší kvality v systému podle požadavků trhu s výrobky z plastů. Výsledkem této skupinové spolupráce je, že firma Mitsubishi může v současné době dodávat inovační řešení pro aplikace v téměř všech odvětvích zmiňovaného průmyslu.

S firmou Mitsubishi Electric spolupracují v automatizační skupině společnosti ASS Maschnenbau, B. Becker, INEA, Katt-Fock Loberg, GF Industrietechnik, Ritter Elektroinstallations- und Automatisierungstechnik, SDS Antriebstechnik a Xan Tec Steuerungs- und EDV-Technik.

Příklad aplikace – vytlačovací lis Theyson TSK 20 s automatem MELSEC
V roce 1989 představila firma Theyson Maschinenbau vlastní typ vytlačovacího lisu s dvojitým šnekovým podavačem, jehož konstrukci od té doby neustále zdokonaluje. Současný model, typ TSK 20 je vybaven řídicím systémem od firmy Mitsubishi Electric, výrazně zvyšujícím výrobní výkon stroje. PLC řady Mitsubishi Melsec umožňuje jednoduše analyzovat výrobní kapacity zařízení a zajišťuje snadné čištění stroje. Tyto a další užitečné funkce PLC se svýhodou uplatňují např. při změně barvy výrobků. Jako volitelné příslušenství je k dispozici boční plnění, jenž se využívá při výrobě směsi zpevňující plasty. Protože jeho veškeré elektrické a elektronické příslušenství je umístěno v rozváděči instalovaném pod samotným výrobním zařízením, zabírá uvedený vytlačovací lis jen velmi malou podlahovou plochu.

Hlavní částí automatizačního systému je modulární automat MELSEC AnS/QnAS firmy Mitsubishi Electric. Jednou z jeho klíčových funkcí je udržovat s maximální možnou přesností stálou teplotu šneku. Vlastní procesorová jednotka (Central Processing Unit – CPU) nabízí zálohování. Redundance se v současné výrobě plastů, kde porucha řídicího systému může mít velmi nepříznivé důsledky, jak je tomu i v tomto případě, stává naprostou nezbytností. Dalšími přednostmi řídicího systému Mitsubishi je jeho velká flexibilita a celosvětová dostupnost jednotlivých komponent. Řídicí systém rovněž umožňuje zpracovávat technologické receptury a začlenit stroj do systému řízení jakosti mnohem snadněji, než je běžné u tradičního řídicího systému využívajícího samostatné automaty. Samozřejmou vlastností současného hardwaru PLC Mitsubishi Electric je podpora různých komunikačních rozhraní, jako jsou Ethernet, Devicenet (CAN), Modbus a Profibus. Standardním vybavením je rovněž rozhraní pro archivaci dat a dálkovou údržbu.

AutoCont Control Systems s. r. o.
marketing a prodej
Nemocniční 12
702 00 Ostrava 2
tel.: 069/61 52 111
e-mail: consys@autocont.cz