časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profil 45

|

Novinky v sortimentu ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Ing. Lubomír Šrek, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Přístroje řady Profil 45 vyhovují požadavkům na nové varianty flexibilních instalací, které umožňují rychlé, bezpečné, čisté a přesné realizace elektrických rozvodů, ať jde o vedení napájecí, nebo datová. Využitím těchto přístrojů v kombinaci s elektroinstalačními kanály, popř. podlahovými rozvody, se lze vyhnout někdy komplikovaným a nevzhledným kabelovým rozvodům a přitom dosáhnout i jednoznačného oddělení napájecích a datových obvodů. V řadě Profil 45 od ABB s. r. o., Elektro-Praga, jsou zahrnuty přístroje nezbytné k realizaci instalací jak v obytných, tak průmyslových objektech. Vedle stávajícího sortimentu zásuvek 16 A, 250 V AC o vestavném rozměru 45 × 45 mm, s dutinkami natočenými o 32° vzhledem k vodorovné ose, jenž se vyrábí v barvě bílé (RAL 9010) a karmínové (RAL 3003), jsou nově v nabídce také zásuvky v barvách zelená (RAL 6018), oranžová (RAL 2004) a modrá (RAL 5005) (obr. 1). Společně se základním provedením zásuvek, které jsou k dispozici jak s dětskými clonkami, tak bez nich, lze řešit i určitou diferenciaci obvodů pomocí kódovaných zásuvek (obr. 2). Tyto kódované zásuvky nedovolí připojení libovolné vidlice, ale lze do nich zasunout jen vidlici opatřenou odlišovacím adaptérem, tzv. klíčem (obr. 3). Provozovatel opatří těmito klíči (obr. 4) jen vidlice těch zařízení, která chce do takto ošetřené instalace připojovat. Může tak dosáhnout minimálního vzájemného působení rozvodů vyhrazených např. pro napájení telekomunikačních zařízení s napájením pro jiné funkce budovy. Vhodně se tímto způsobem může dosáhnout oddělení napájení zařízení citlivých na rušení od zařízení rušivých, a omezit tak možnost připojování spotřebičů, které mohou působit jako zdroje rušení, popř. odebírajících neúměrný výkon, apod.
 
Zásuvky s dětskými clonkami i zásuvky kódované mají rovněž přepěťovou ochranu. Pro instalační kanály jsou určeny zásuvky s optickou signalizací poruchy. Do podlahových krabic jsou vhodné zásuvky s přepěťovou ochranou s akustickou signalizací poruchy. Zmenšená vestavná hloubka těchto zásuvek, která činí 35 mm, umožňuje jejich jednoduchou instalaci v obou jmenovaných systémech.
 
Pro datové a telefonní rozvody jsou určeny zásuvkové moduly o rozměrech 45 × 45 (obr. 5 ) nebo modul poloviční 22,5 × 45. Oba tyto moduly jsou vhodné pro konektory RJ-45 a RJ-12 typu Modular-Jack (keystone). Zásuvkové moduly jsou jednonásobné s clonkou uzavíranou pérkem. Dodávány jsou bez konektorové zásuvky Modular-Jack, jejíž volba je sice ponechána na zákazníkovi, ale je možné si vybrat i z nabídky ABB.
 
Modul 45 × 45 je přizpůsoben pro označení malou ikonkou podle konkrétního použití. Barva vlastních zásuvkových modulů je bílá.
 
Úplnou novinkou jsou záslepky. K dispozici je jak záslepka rozměru 45 × 45 (obr. 6), tak záslepka poloviční 22,5 × 45.
 
Dalšími přístroji, kterých lze využít např. v aplikacích s elektroinstalačními kanály, jsou orientační osvětlení LED. Svými vestavnými rozměry 45 × 45 zapadají rovněž do řady Profil 45, a lze je tedy využít společně s ostatními prvky této řady. V nabídce orientačních osvětlení jsou v současné době barvy bílá, zelená, modrá a červená (obr. 7). Jmenovitý proud těchto osvětlovacích modulů je 10 mA.
 
Všechny přístroje řady Profil 45 nacházejí uplatnění jednak tradičně v rozvodech s elektroinstalačními kanály s podlahovými krabicemi, jednak nově v DESKboxech, popř. přímo ve speciálních krabicích umožňujících fixaci přístrojů o rozměrech 45 × 45 mm. Mezi takové patří např. i krabice 3903N-C06541 M z řady Variant+ (obr. 8), do níž lze vložit kterýkoliv přístroj z řady Profil 45.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.abb-epj.cz
 
Obr. 1. Barevná provedení zásuvek
Obr. 2. Kódovaná zásuvka s ochranou před přepětím s optickou signalizací poruchy
Obr. 3. Vidlice opatřená odlišovacím adaptérem kódované zásuvky
Obr. 4. Odlišovací adaptér na vidlice pro kódované zásuvky
Obr. 5. Zásuvkový modul 45 × 45 pro Modular-Jack
Obr. 6. Záslepka 45 × 45
Obr. 7. Orientační osvětlení 45 × 45 červené barvy
Obr. 8. Krabice 3903N-C06541 M z řady Variant+ pro Profil 45