časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profesionální systém označování

|

číslo 7/2002

Elektromontážní vybavení a pomůcky

Profesionální systém označování

Potřebujete rychle, jednoduše a profesionálně označovat rozváděče, kabely, sítě, zásuvky, vypínače apod.? Ideálním řešením jsou štítkovače DYMO.

Obr. 1.

Nabídka DYMO zahrnuje širokou paletu těchto přístrojů, počínaje mechanickými kleštěmi DYMO, dobře známými již od 60. let minulého století, přes elektronické tiskárny pro vytváření štítků z polyesteru po mechanické přístroje pro extrémní použití k označování na ocelových a hliníkových páskách. Vrcholem řady přístrojů DYMO jsou tiskárny pracující v propojení s počítačem (obr. 3). Oblast použití štítků DYMO je velmi široká – evidence, označení na rozvodných deskách, dispečinku, na elektrických instalacích, laboratorním vybavení, vodičích, identifikace zaměstnanců, nápisy na skříních a jiném kancelářském vybavení. Trvalé označení s využitím štítků DYMO ve vhodné barvě nejenže působí esteticky, ale umožňuje i označení pracoviště nebo výrobků tak, jak jej vyžadují právní bezpečnostní předpisy. Každý přístroj značky DYMO disponuje individuálním souborem novátorských funkcí, které šetří čas a umožňují vytvářet požadované typy štítků. V nabídce jsou přístroje, které mimo jiné disponují pamětí pro nejpoužívanější štítky, tisknou čárové kódy a elektrotechnické symboly, automaticky číslují série štítků apod.

Obr. 2.

Technologický rozvoj způsobil revoluci i v technologii značení. Po mechanických (dodnes oblíbených) kleštích DYMO, pracujících na principu vytlačování znaků na plastovou pásku, se objevila první zařízení vytvářející štítky na principu termotisku na polyesteru – jednoho z nejtrvanlivějších plastů. V současné době je vzhled štítkovačů zcela odlišný od jejich prototypů. Současné modely štítkovačů jsou konstruovány, co se týče vzhledu a doplňkových funkcí, především s ohledem na jednoduchost a všestrannost použití a na možnost přizpůsobení individuálním potřebám uživatele. Tvar modelů LP 200 a LP 300 (obr. 2) je upraven pro práci v terénu, klávesnice ABC umožňuje obsluhu jednou rukou. Naproti tomu model LM 300 patří k nejpokročilejším zařízením uzpůsobeným k práci v kanceláři. Klávesnice QWERTY dovoluje psát oběma rukama jako na počítačové klávesnici. Nové modely klávesnic jsou plně převedeny do češtiny. Tiskárny DYMO LM-PC a DYMO PC-10 pracují v propojení s počítačem. Výhodou těchto tiskáren je, že návrhy štítků se připraví velmi snadno a rychle v uživatelsky přátelském programu na počítači PC, s využitím různých druhů písem (fontů) s možností vkládat obrázky, loga apod. Model PC-10 (obr. 3) nabízí i možnost tisknout sérii štítků, které jsou pro snadné oddělení naříznuty, ale zůstávají na společné podkladové pásce. Uživatel si je tedy může vytisknout např. u svého počítače a poté v roličce odnést na místo použití.

Obr. 3.

Samolepicí pásky, z nichž se vytvářejí jednotlivé štítky, jsou dodávány v  šířkách od 6 do 24 mm a v různých barvách – nabídka obsahuje více než 50 barevných kombinací tisku. V nabídce jsou rovněž podkladové pásky vyrobené z trvanlivého polyesteru. Pásky jsou odolné vůči teplotám v rozmezí od –30 do +150 °C a také vůči různým nepříznivým vlivům, jako je vlhkost nebo působení slabých chemikálií. Odnímatelná ochranná podkladová páska je po celé délce naříznuta, proto je odlepování hotového štítku od podkladového papíru velmi jednoduché. To je zvlášť důležité při jejich umisťování na obtížně polepitelné povrchy – naříznutí umožňuje jednoduché a rychlé odlepení podkladového papíru bez kontaktu s lepidlem; to by jinak mohlo způsobit pozdější odlepení štítku. Všechny komponenty potřebné k provozu štítkovače se nacházejí v kazetě s páskou, není proto třeba dokupovat žádné další materiály – stačí vložit kazetu s páskou vhodného odstínu do štítkovače a začít tisknout.

Obr. 4.

Štítkovač DYMO M11 (obr. 4) již patří ke klasice mezi mechanickými štítkovači. Jako jediný štítkovač na trhu umožňuje ruční výrobu kovových štítků z ocelové a hliníkové pásky šířky 12 mm. Přístroj má pevnou konstrukci a je schopen vytvářet štítky i v  extrémních podmínkách. Výborně se osvědčil v továrnách, ve skladech a v terénních podmínkách, dokonce i na vrtných zařízeních. Štítkovač je vybaven děrovačem, takže po vyražení otvoru lze štítek přivázat i přitlouci, popř. z něho vytvořit kroužek na kabel (např. v telefonní rozvodně).

Firma Esselte s. r. o. je dovozcem sortimentu DYMO do České republiky. DYMO je registrovaná obchodní značka Esselte. Podrobnější údaje o kompletním nabízeném sortimentu zájemci získají na adrese www.dymo.com v češtině. Zde je i seznam distributorů, u kterých lze všechny popsané výrobky zakoupit; informace o nejbližším distributorovi je rovněž možné získat v oddělení služeb zákazníkům Esselte ČR na telefonním čísle: 02/61 91 27 20.