časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profesionální systém označování

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

Profesionální systém označování

Znáte to! Potřebujete při práci popsat nějakou věc, abyste ji mohli snadno identifikovat, až ji příště budete hledat. Způsobů jak přehledně popisovat je několik - můžete text napsat vlastní rukou a doufat, že váš rukopis bude čitelný i pro jiné lidi, nebo můžete postupovat profesionálněji a text napsat na počítači, vytisknout jej a připevnit na příslušnou věc samolepicí páskou. Výsledek je sice poměrně uspokojivý, ale předpokládá častou manipulaci s nůžkami a lepicí páskou, která nemusí být vždy po ruce. Při větším počtu takto vytvářených „štítků“ vás takováto práce brzy přestane bavit.

Obr. 1.

Existuje však jeden způsob označování, který má, oproti již jmenovaným možnostem popisování, nesporně hned několik výhod, protože:

  • zaručuje čitelnost textu na štítcích,
  • umožňuje operativní tisk štítků v terénu bez nutnosti předcházející přípravy na počítači,
  • samolepicí štítky mají vysokou odolnost.

Přenosné štítkovače DYMO

Všechny tyto přednosti totiž získáte právě se štítkovači DYMO. Nejen v oboru elektrotechniky totiž nabývá stále více na důležitosti možnost kvalitní a přehledné evidence – například přístrojů, přívodních vodičů apod.

Profesionální řada přenosných štítkovačů DYMO je určena pro práci v terénu, a proto je tvar štítkovače ergonomicky přizpůsoben.

Je to tak jednoduché! V jedné ruce držíte štítkovač a druhou rukou zadáváte písmena, včetně české diakritiky, přímo z klávesnice štítkovače (obr. 1). Jestliže se zmýlíte při zadávání textu, stačí písmeno nebo celý text vymazat nebo si ještě před vytištěním na pásku projít celý text pomocí funkce „náhled před tiskem“.

Obr. 2.

Pokročilejší technologie elektronických štítkovačů

Když se řekne „DYMO„, možná se vám vybaví mechanické kleště DYMO, které rovněž vytvářely samolepicí štítky. Technologie výroby štítků mechanickými štítkovači DYMO se však zásadním způsobem liší od pokročilejšího způsobu tisku samolepicích štítků pomocí elektronických štítkovačů DYMO. Elektronické štítkovače DYMO tisknou na pásky D1, a to metodou termálního transferu (nepřímého termotisku). To znamená, že písmo na páskách z elektronických štítkovačů již není plastické, jak tomu bylo u mechanických štítkovačů, ale je „ploché“.

Text můžete libovolně formátovat, pokud chcete např. tučné, orámované či podtržené, ale i svislé písmo. Kromě textu je někdy zapotřebí vložit na štítek i symbol. Štítkovače DYMO nabízejí celou řadu symbolů, včetně speciálních elektroinstalačních symbolů (obr. 2).

Uživatelské výhody

Potřebujete-li vytisknout více štítků se stejným textem, jednoduše zvolíte funkci pro tisk více kopií. Pokud chcete vytisknout více štítků se stejným textem a zároveň s číslicemi, které s každým štítkem narůstají, využijte funkci vzestupného číslování. Ani vytištění štítku s čárovým kódem a textem nad nebo pod čárovým kódem (požadovaná šíře pásky je minimálně 19mm) není pro štítkovače DYMO problém.

Používáte-li častěji určitý text, oceníte zajisté možnost uložení textu do paměti štítkovače. Všechny štítkovače DYMO mají paměť posledního štítku, tzn., že po zapnutí se na displeji objeví text štítku, který jste naposledy zadali. Rozsah paměti jiného než posledního štítku je závislý na typu štítkovače. Nejvyšší model profesionálního štítkovače DYMO LabelPOINT 300 má paměť až na 10 různých i víceřádkových textů.

Jestliže dáváte přednost tomu, mít všechny potřebné věci pohromadě a ihned při ruce, pak sáhněte po praktické sadě DYMO v plastovém kufříku (obr. 3). Sada pro LabelPOINT 300 obsahuje vedle štítkovače, rovněž adaptér, 6ks baterií AA a 6 různých pásek v šířích 6, 9, 12 a 19 mm.

Obr. 3. Obr. 5.

Pásky

Všechny pásky, na které je vámi požadovaný text vytištěn, jsou samolepicí a mají podélné naříznutí na podkladové pásce, takže již nebudete muset obtížně oddělovat pásku od zadní strany. Do štítkovačů DYMO můžete využít pásky ze širokého sortimentu různých šířek, různých barev a různých provedení. Pásky typu D1, které jsou určeny do všech profesionálních DYMO štítkovačů, jsou vyrobeny z polyesteru odolného vůči teplotám od –30 °C do +150 °C, UV záření, oděru, vodě, oleji, saponátům a většině rozpouštědel.

Užitečnou novinkou v sortimentu pásek jsou permanentní pásky. Díky permanentnímu lepidlu štítky drží i na povrchu, který není zcela hladký (hrubší dřevo, apod.) či pevný (např. pouzdro na kabely). Pružná nylonová permanentní páska navíc nemá tvarovou paměť, proto je ideální pro použití na zaoblených plochách (označování kabelů, apod.).

Obr. 4.

Ochranné pouzdro

Každodenní používání štítkovače ve vysoce prašném prostředí může vašemu štítkovači uškodit, a tak je ke štítkovačům nabízen velice praktický doplněk – ochranné pouzdro (obr. 4). Pouzdro, které štítkovač ochrání před poškrábáním či jiným poškozením a prachem, je přizpůsobené přesně tvarům daného štítkovače. Konkrétně ochranné pouzdro na LabelPOINT 300 má dvě odnímatelné karabiny, můžete si ho přichytit k opasku nebo ho můžete nosit přes rameno. Svým vzhledem pouzdro připomíná obal na mobilní telefon, avšak pouzdro na štítkovač má navíc vyztužené švy a zpevněné boky a zadní stranu pouzdra.

Napájení

Na závěr ještě informace o napájení štítkovačů: u většiny profesionálních štítkovačů DYMO máte možnost volby zdroje buď 6tzv. tužkových článků (velikost AA) nebo adaptér pro napájení ze sítě. Nejmenší profesionální štítkovač DYMO LabelPOINT 100 pracuje pouze s miniaturními články AAA (6ks).

Podrobnější informace Vám rádi poskytnou prodejci štítkovačů DYMO (kontakty na vybrané prodejce najdete v inzerátu na předcházející straně). Další informace o těchto produktech budou uvedeny v příštím čísle časopisu ELEKTRO.

Esselte, s. r. o.
tel.: 261 213 219
e-mail: infocz@esselte.com
http://www.dymo.com