časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profesionál volí nářadí své úrovně

|

Elektro 7-8/2000

Jan Němec, BOSCH EW – Marketing

Profesionál volí nářadí své úrovně

Při instalacích elektrických rozvodů, telefonních a počítačových přípojek a rozvodů vody vyvstává potřeba lehce a rychle udělat požadovanou drážku pro zasazení kabelů, popř. trubek. Jaké kladivo zvolit? Odpověď je snadná: použít lehké kladivo s funkcí sekání s nasazeným kanálkovým sekáčem. Nároky kladené na tato kladiva jsou vysoké: dobrý poměr ceny k výkonu, spolehlivost a dobře fungující servis. Firma Bosch se takových nároků nezalekne. A co vlastně může nabídnout?

Dobrý poměr: cena/výkon
Lehká kombinovaná kladiva Bosch s upínacím systémem SDS-plus nabízejí mnoho možností použití. Jde o rychlé, bezpečné a pevné usazení vrtáku či sekáče bez pomoci jakéhokoliv dalšího přídavného nástroje. Systém SDS-plus navíc přenáší energii do pracovního místa beze ztrát.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Dvoukilogramová vrtací kladiva Bosch patří mezi nejžádanější typy ve skupině vrtací kladivové techniky. Lze s nimi vyvrtat otvory v betonu do průměru až 24 mm a s nasazenou dutou vrtací korunkou až do průměru 65 mm. Vysokou variabilitu použití nabízí kladivo Bosch GBH 2-24 DFR (obr. 2). Kromě standardních funkcí vrtání s elektropneumatickým příklepem a funkcí přisekávání s aretací sekáče až ve 36 pracovních polohách je také vybaveno rychloupínacím výměnným sklíčidlem pro bezpříklepové vrtání do dřeva a kovu.

Světově jedinečné je dvoukilogramové vrtací kladivo vybavené přímým odsáváním, (obr. 3 a obr. 4). Kladivo s odsáváním nese označení Bosch GAH 500 DSR a je vhodné zejména pro vrtání do betonu a zdiva v nemocnicích, v počítačových centrech nebo v jakémkoli jiném prostředí citlivém na prach. Dvoukilogramová vrtací kladiva Bosch jsou k dostání u odborných prodejců nářadí v ceně od 5 975 Kč (bez DPH).

Nezávislost na dostupnosti zdroje elektrického proudu přináší akumulátorové vrtací kladivo GBH 24 VRE, kterým je možné na jediné nabití 3A.h akumulátoru vyvrtat až 155 otvorů do betonu (Ć 6 mm, hloubka 40 mm). Toto akumulátorové kladivo má kompaktní tvar a svými rozměry, které nejsou větší než formát papíru A4, se řadí mezi neocenitelné mobilní pomocníky na stavbách. Akumulátor je vybaven displejem pro okamžitou signalizaci stavu nabití. Kladivo se dodává v kompletu s rychlonabíjecí soupravou, která počítačově řízeným systémem fuzzy-control článek o kapacitě 3 A.h šetrně nabíjí do plného stavu během 22 minut. Systém fuzzy-control stále proměřuje stav článku a nabíjí jej optimálním proudem. Tímto způsobem nabíjení získává akumulátor až trojnásobnou délku života oproti klasickým nabíječkám. Akumulátorové kladivo Bosch GBH 24 VRE je k dostání u odborných prodejců nářadí od 13 926 Kč (bez DPH).

Obr. 4.

Spolehlivost
Měřítkem spolehlivosti nářadí je schopnost pohotově jej použít na práci, kterou je nutné právě udělat. Vrtací a sekací technika Bosch je vybavena silnými motory s velkým krouticím momentem, prachotěsnými a nárazuodolnými upínacími sklíčidly, bezpečnostní spojkou a mnoha dalšími prvky, které výrazně prodlužují délku života nářadí. Jestliže se nářadí přece jen porouchá, nabízí Bosch servisní službu s pětidenní garancí provedení pozáruční opravy.

Dobře fungující servis
Firma Bosch má dobře propracovaný systém servisních služeb. V ČR v současné době funguje ve více než osmdesáti prodejních místech sběrná servisní služba, která poškozené nářadí sváží do autorizovaného servisu Bosch. Zde je nářadí podle originálních pracovních postupů firmy Bosch opraveno originálními náhradními díly a s další garancí na opravu, nářadí je přezkoušeno na 100% funkčnost a je odvezeno zpět do místa, kde bylo dáno do opravy. Doprava je zdarma i u pozáručních oprav. Výhodou pro zákazníka je garance provedení pozáruční opravy do pěti pracovních dnů. Není-li tento termín splněn, má zákazník nárok na vrácení peněz za opravu.