časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc.

|

číslo 12/2005

Prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc.

Významného životního jubilea – 70 let – se 24. prosince tohoto roku dožije předseda Českého svazu vědeckotechnických společností a člen výboru České elektrotechnické společnosti prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc. Je absolventem ČVUT, Fakulty elektrotechnické, specializace elektroenergetika.

Obr. 1.

Převážnou část svého pracovního života, téměř 30 let, strávil v ČKD Elektrotechnika. Zabýval se problematikou elektrických strojů, zejména budicími systémy synchronních strojů, elektrickými pohony a výkonovou elektronikou. V několika posledních letech se věnuje aktivním magnetickým ložiskům a pro tuto problematiku se stal zástupcem České republiky v ISO. V letech 1987 až 1990 působil jako vědecký pracovník v Ústavu pro elektrotechniku ČSAV. V roce 1991 přešel na ČVUT Praha, kde byl roku 1993 jmenován profesorem a v letech 1996 až 2002 vedl katedru elektrických strojů a pohonů na Elektrotechnické fakultě. Je také dlouholetým členem redakční rady odborného časopisu ELEKTRO.

Profesor Pavelka má široký odborný zájem, je autorem mnoha odborných článků v našem i zahraničním odborném tisku a několika vysokoškolských skript. Z odborného díla připomeňme např. monografii Synchronní stroje a spoluautorství knihy Elektrické regulované pohony s tyristory. Prof. Jiří Pavelka se také již několik desítek let věnuje organizaci a řízení tradičních pohonářských konferencí v Plzni, kde i aktivně přednáškami přispívá k jejich vysoké odborné úrovni.

Mimo odbornou činnost je prof. Pavelka také aktivním sportovcem – rád lyžuje, plave a hraje volejbal, především hru dvojic, oblíbené „debly„. Je členem výboru Českého volejbalového svazu a dlouhá léta byl předsedou Asociace volejbalových deblů.

Jubilantovi přejeme pevné zdraví, další úspěchy v jeho vědecké a pedagogické práci i dost sil pro činnost v rámci Českého svazu vědeckotechnických společností.

doc. Ing. Zdeněk Trojan, CSc.,
místopředseda ČSVTS,
redakce ELEKTRO