časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Prof. Ing. Jiří Klíma, CSc., děkan Technické fakulty ČZU, oslavil významné životní jubileum

|

číslo 8-9/2004

osobní zprávy

Prof. Ing. Jiří Klíma, CSc., děkan Technické fakulty ČZU, oslavil významné životní jubileum

Všichni dobře víme, jak je dnešní doba rychlá a že na krátká zastavení a ohlédnutí zpět zbývá jen málo času. Příležitost k takovému zastavení jsme měli nedávno, když jsme oslavili s prof. Ing. Jiřím Klímou, CSc., jeho 60. narozeniny.

Prof. Klíma se narodil 6. června 1944. Po absolvování Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze působil nejdříve jako projektant elektrických zařízení v Chemoprojektu Praha. Na bývalou Mechanizační fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze (nyní Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze) nastoupil jako odborný asistent od 1. 6. 1970. Kandidátskou disertační práci obhájil v roce 1978 a habilitoval se v roce 1992 habilitační prací Matematické modely pro elektrické pohony řízené polovodičovými měniči. V roce 1993 byl jmenován profesorem pro obor Elektrotechnika a elektronika.

Obr. 1

Ve své vědecké činnosti se prof. J. Klíma i nadále zabývá problematikou elektrických pohonů a výkonové elektroniky se zaměřením na jejich matematické modely. Jeho nejvýznamnější výsledky byly publikovány v časopisech IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) a IEE (Institution of Electrical Engineers) z oblasti elektrických pohonů. V letech 2000 až 2002 byl předsedou komise GAČR v oboru Elektrotechnika a kybernetika, v současné době je nadále členem této komise. V roce 2004 byl jmenován předsedajícím organizace World Scientific and Engineering Academy and Society (WSEAS) pro ČR s názvem a zaměřením Circuits and Systems in Power Applications and Neural Networks.

V letech 1997 až 2003 vykonával prof. J. Klíma na Technické fakultě ČZU v Praze funkci proděkana pro vědu a výzkum. V listopadu 2002 byl zvolen děkanem této fakulty. Je členem několika vědeckých rad a komisí univerzit v ČR.

V roce 2004 se už jako děkan TF ČZU zasloužil o akreditaci nového studijního oboru informační a řídící technika v agropotravinářském komplexu.

Prvně jsem se s prof. Klímou setkal už v době našeho vysokoškolského studia na FEL ČVUT. Tehdy byl rovněž aktivním sportovcem v házené a později i trenérem v několika tělovýchovných jednotách v Praze. Po odborné stránce jsem brzy poznal, že se jedná o osobu vysokých kvalit zapálenou pro vědeckou i pedagogickou práci. V průběhu let byla řada příležitostí ke spolupráci. Vždy jsem oceňoval jeho nadhled, se kterým řešil odborné problémy a psal vědecké články. Kolegové vždy pozitivně hodnotili jeho objektivní přístup ke spolupracovníkům, zvláště k těm mladým – k nim měl přístup téměř otcovský. Ve vedoucích funkcích si vážil pracovitých lidí a takové preferoval a snažil se jim pomoci.

Prof. J. Klíma je profesorem na katedře elektrotechniky a automatizace. V rámci akreditovaných studijních oborů magisterského studia Technické fakulty ČZU v Praze je garantem předmětů Elektrotechnika II a výkonová elektronika. Od studentů často slýchám ocenění vysoké kvality a odbornosti jeho přednášek, učebních textů i jiných pedagogických aktivit.

K významnému životnímu jubileu panu děkanovi srdečně blahopřeji jménem všech spolupracovníků z fakulty i jménem svým a přeji mu pevné zdraví, mnoho sil a elánu a ještě mnoho let plodné tvůrčí práce.

prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.,
proděkan pro vědu a výzkum,
Technická fakulta ČZU v Praze