časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Problematika rušení norem a hledání náhrad

|

Poznámka:
Při problematice rušení ČSN jde předně o původní ČSN (nezavádějící IEC, EN HD).
 
Je třeba poznamenat, že v seznamu českých technických norem je velké množství zastaralých předpisových norem. Tyto normy obsahují odkazy na již neexistující ČSN a na ON (oborové normy – byly zrušeny v roce 1994) a často stanovují povinnosti, které do nezávazných technických norem již nepatří.
 
Například české technické normy, které byly součástí souboru norem ČSN 34 3100 až 91 (soubor zrušen v prosinci 2005), patřily mezi základní elektrotechnické normy tvořící pravidla pro elektrotechniku (dříve předpisové normy). Normy tohoto charakteru však většinou obsahují i některá ustanovení, která do nezávazných (dobrovolných) norem nepatří.
 
ČNI podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb., v platném znění, je mj. povinen udržovat jednotnost a vzájemný soulad českých technických norem, jejich soulad s právními předpisy a zajistit zrušení technické normy, neodpovídá-li uvedeným podmínkám.
 
Pro udržení fondu ČSN (původních ČSN) v aktuálním stavu ČNI prověřuje tyto české technické normy, které byly vydány v určitém časovém období, a prostřednictvím věstníku ÚNMZ informuje uživatele technických norem o úmyslu zrušit neaktuální normy. V případě, že uživatelé technických norem podporují zachování platnosti konkrétních norem, daná problematika je individuálně řešena. Návrh na zrušení se projednává též na zasedání příslušné technické normalizační komise (v daném případě TNK 22 Elektrotechnické předpisy).
 
Lze namítnout, že v případě elektrotechnických norem, které tvoří pravidla pro elektrotechniku a kde již předem lze předpokládat nesouhlas se zrušením, je tato metoda nevhodná. Je to ale určitá možnost, jak získat informace o využívání dané normy a současně přehled o možných zpracovatelích revize nebo změny. ČNI má zájem na udržení „čistých“ ČSN všude tam, kde dosud není mezinárodní ani evropská norma. Předpokladem je, aby tyto normy byly v aktuálním stavu a odpovídaly charakteru dobrovolných norem.
 
Poznámka:
ČNI ve snaze aktualizovat tyto normy zajistil po projednání s MPSV ČR v roce 2002 vypracování rozborového úkolu Současný stav a výhled elektrotechnických předpisů – Rozbor a charakteristika současného stavu elektrotechnických předpisů ČSN a posouzení jejich harmonizace s EN/HD, IEC, včetně navržení postupu, programu a struktury, který mj. obsahuje i závěry k jednotlivým normám ČSN, jež tvoří pravidla pro elektrotechniku a nepřejímají mezinárodní ani evropské normy (původní ČSN). Součástí rozborového úkolu je i tabulka, která obsahuje (pro „čisté“ ČSN) údaje potřebné pro revizi, prověrku a rušení těchto norem.
 
ČNI pravidelně předkládá (ve věstníku ÚNMZ) podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb. k projednání seznam ČSN navrhovaných ke zrušení pro jejich technickou zastaralost, neaktuálnost nebo z jiných důvodů. Každý, kdo má odůvodněné námitky proti zrušení ČSN, je může uplatnit do šesti týdnů od zveřejnění na adrese: Český normalizační institut, Biskupský dvůr 5 110 02 Praha 1 – Nové Město.
 
Příslušné TNK pravidelně projednávají na svých zasedáních seznam ČSN navrhovaných ke zrušení.
 
Ve věstníku ÚNMZ č. 5/2007 a č. 6/2007 uveřejnil ČNI seznam původních ČSN (ČSN nepřejímajících mezinárodní ani evropské normy), které byly navrženy ke zrušení*). Na základě námitek, které ČNI obdržel proti zrušení uvedených norem, a po projednání v TNK 22 (Elektrotechnické předpisy) a TNK 126 (Elektrotechnika v dopravě) bylo rozhodnuto, které normy v uvedené oblasti budou ponechány v platnosti a které normy budou revidovány.
 
Poznámka:
Žádná z norem (v oblasti pravidel pro elektrotechniku uvedených ve věstníku ÚNMZ č. 5/2007 a č. 6/2007) nebude v následujících dvou letech, tj. do konce roku 2010, zrušena.
 
Výsledky veřejného projednávání návrhů na zrušení jsou uvedeny ve věstníku ÚNMZ č. 5/2007 a ve věstníkU ÚNMZ č. 6/2007. Náhradu za zrušené normy lze najít na webových stránkách ČNI (www.cni.cz), ve věstnících ÚNMZ, v seznamu českých technických norem apod.
 
Závěr
Vstupem České republiky do Evropské unie (1. května 2004) není v ČR z hlediska využívání evropské normy (EN) – nebo harmonizačního dokumentu (HD) – rozhodující, zda EN byla do národní normalizační soustavy zavedena, nebo ne, neboť ČR jako člen EU je povinna respektovat národní normu kteréhokoliv členského státu, která přejímá předmětnou evropskou normu.
 
Je třeba zdůraznit, že ČNI jako pověřená organizace je podle zákona č. 22/1997 Sb. povinna zabezpečovat tvorbu a vydávání českých technických norem a zajišťovat všechny podmínky stanovené zákonem a rozhodnutím o pověření. V rámci této činnosti rovněž poskytuje odborné informace a výklady o platnosti norem, jejich změnách zrušení a o tvorbě nových norem. Citovaný zákon však nezmocňuje ČNI k podávání výkladů ohledně použití norem na konkrétní podmínky.
 
(redakce Elektro, zpracováno podle podkladů ČNI)
 

*) Tabulkově jsou návrhy na zrušení norem zpracovány v publikaci Ročenka 2008 vydavatelství FCC Public, která je připravena k expedici v únoru 2008.