časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pro bezproblémový provoz – Zelio Control

|

Ing. Martin Chromec, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
V plně automatizovaných průmyslových procesech nelze riskovat zastavení výrobních linek vlivem jakýchkoliv poruch. Pro ochranu těchto zařízení je proto nezbytné jejich monitorování. Jedině tak lze předejít poruchám s vysoce nákladnými následky.
Spolehlivými hlídači průmyslových úloh jsou měřicí a kontrolní relé Zelio Control. Sledují a detekují neobvyklé provozní podmínky, čímž zajišťují kontrolu úlohy z hlediska sledovaných veličin a informují uživatele o případných neobvyklých stavech. Díky včasnému zásahu obsluhy jsou příslušné úlohy chráněny před vážnými a mnohdy velmi nákladnými poruchami.
Měřicí a kontrolní relé Zelio Control hlídají parametry nejen elektrických veličin. Mohou být používána samostatně či jako součást větších řídicích celků (obr. 1).
 
Relé Zelio Control lze využít pro hlídání kvality a mezí parametrů:
  • třífázových sítí, měření fáze. Relé je určeno zejména pro použití s třífázovými motory; umožňuje včasné detekování poruch třífázových elektrických sítí, jako je např. jednofázový provoz nebo přehřátí vlivem poruchy sítě. Indikuje požadavky na vykonání údržby nebo na úpravu provozu, aby se zbytečně nezvyšovaly provozní náklady vlivem výpadku, opravy nebo výměny motoru atd.
  • Prodlužuje životnost třífázových motorů;- napětí. Relé monitoruje úroveň vstupního napětí a porovnává ho s nastavenými mezemi. V režimu „window/okno“ relé pouze kontroluje, zda napětí zůstává v určených mezích;
  • proudu, měření podproudu a nadproudu;
  • frekvence sítě, monitorování změn frekvence 50 nebo 60Hz střídavého signálu připojeného na vstup měřicího obvodu.
Relé Zelio Control mohou dále sledovat:
  • provozní rychlost s využitím impulzů vysílaných z čidel do relé v závislosti na otáčkách nebo rychlosti pohybu,
  • teplotu výtahových aplikací pro splnění požadavků EN81,
  • řízení úrovně výšky vodivých i nevodivých materiálů,
  • hlídání správného chodu jedno- nebo třífázových čerpadel.
Výhodou ucelené nabídky Zelio Control je možnost vybrat si potřebnou verzi. Modulární provedení nabízí moduly šířky 17,5 nebo 35 mm, průmyslové 22,5 mm.
K mnoha dalším výhodám použití nové řady Zelio Control patří např. optimalizace z pohledu napájení, kontrola vlastního nastavení či měření efektivních hodnot veličin (tím je zajištěna odolnost proti rušením vyskytujícím se v síti). Velmi vítaný je i ochranný kryt s možností zaplombování (obr. 2).
Díky všem svým vlastnostem a možnostem měřicí a kontrolní relé Zelio Control plní všechny požadavky z hlediska monitorování, informování, řízení a ochrany průmyslových úloh.
V nabídce společnosti Schneider Electric patří měřicí a kontrolní relé Zelio Control značky Telemecanique do ucelené skupiny prvků pomocného spínání a řízení označovaných společným názvem Zelio. „Rodina“ zahrnuje také paticová relé Zelio Relay, časová relé Zelio Time nebo významného pomocníka v mnoha aplikacích, inteligentní relé Zelio Logic.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Příklad použití relé Zelio Control
Obr. 2. Vzhled a možnosti modulárního provedení