časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přístroje pro spínání a ovládání Conteo

|

Aleš Urban, OEZ s. r. o.
 
V ampérovém vydání časopisu Elektro představila společnost OEZ přístroje pro spíná­ní a ovládání Conteo. Čtenáři se mohli seznámit s jejich členěním a základním příslušen­stvím. Tento příspěvek je věnován využití přístrojů Conteo pro motorové a světelné vývody. V závěru je představen konfigurátor Conteo.
 

Motorové vývody

V praxi se jako pohonná jednotka nejčastě­ji používá asynchronní motor s kotvou nakrát­ko. Elektromechanické spínací přístroje použité v motorových vývodech musí být voleny podle jmenovitého pracovního proudu Ie, s přihlédnu­tím k požadované kategorii užití. Spínání mo­torů s kotvou nakrátko patří do kategorie užití AC-3, reverzace a brzdění protiproudem do ka­tegorie AC-4. Jmenovitý pracovní proud Iespí­nacího prvku musí být větší nebo roven jmeno­vitému proudu spínaného zařízení – motoru.
 
S ohledem na uvedené parametry obvodu se pro spínání silového obvodu mohou použít stykače ST (obr. 1). Pro ochranu (proti nad­proudu a zkratu) lze použít spouštěč motoru SM. Právě tyto přístroje lze najít v nově za­váděné řadě Conteo.
 
Jako další alternativu lze použít stykač ST s kombinací nadproudového relé SR (ochrana proti nadproudu) a pojistkami (ochrana pro­ti zkratu) PV nebo PN. S výhodou lze využít pojistky s charakteristikou aM, které jsou ur­čeny pro ochranu před zkratem. Nadproudové relé SR lze mechanicky i elektricky spojit pří­mo se stykačem ST, to ušetří čas při montáži.
 
Při kombinaci spínacího a jisticího pří­stroje se vzniklá kombinace posuzuje pod­le typu koordinace (vychází z normy ČSN EN 60947-4-1 Spínací a řídicí přístroje nn):
 

Typ koordinace 1

  • přístroj při zkratu nesmí způsobit nebez­pečí pro osoby nebo instalaci,
  • přístroj nemusí být schopen dalšího pro­vozu.

Typ koordinace 2

  • přístroj při zkratu nesmí způsobit nebez­pečí pro osoby nebo instalaci,
  • přístroj musí být vhodný pro další použití.

Světelné vývody

Světelné vývody na rozdíl od motorových vývodů nejsou chráněny samostatnými jisti­cími prvky. Jisticí přístroj světelného vývo­du chrání (proti přetížení a zkratu) jen jejich přívodní vedení a použité spínací přístroje. V případě použití většího množství svítidel se řeší obvod třífázově a svítidla se zapojují rovnoměrně do všech třech fází.
 
V praxi se používá mnoho elektrických světelných zdrojů. Od nejstaršího zdroje, tj. klasické vláknové žárovky, přes výbojky s různými typy předřadníků až po dosud nej­mladší světelný zdroj – diody LED. Jednot­livé zdroje světla se od sebe liší mj. elektric­kými vlastnostmi.
 
Při navrhování spínacího prvku musí pří­stroj odpovídat z hlediska jmenovitého pracov­ního proudu Iev závislosti na kategorii užití. V případě spínání žárovek jde o kategorii užití AC5-b, pro spínání výbojkových svítidel platí kategorie užití AC5-a. V této kategorii užití se může jmenovitý pracovní proud měnit podle druhu použitého předřadníku (obr. 3).
 
Při volbě spínacího přístroje pro spínaní světelných zdrojů nelze vycházet z jeho jme­novitého tepelného proudu Ith. Hodnoty spí­naných proudů a výkonů při dané kategorii užití lze najít v katalogu.
 
Pro správné určení spínacího a jisticí­ho prvku je nutné znát nejenom odebíra­ný proud spotřebiče v ustáleném stavu, ale i chování zátěže při sepnutí. Základní in­formaci o chování zátěže lze zjistit podle kategorie užití. Z tohoto důvodu jsou v ka­talogu u jednotlivých stykačů ST uvedeny maximální spínané výkony, popř. počty spí­naných svítidel.
 

Konfigurátor Conteo

Konfigurátor Conteo (obr. 4) je softwarový nástroj podpory nově uvedené řady přístro­jů pro spínání a ovládání. S jeho pomocí lze jednoduše vybrat základní přístroje a příslu­šenství. Program kontroluje vybrané kombi­nace, a nedovolí vybrat takové, které nejdou skutečně realizovat. Výsledkem je seznam dílů pro sestavení objednávky.
 
Celý program je postaven tak jako jeho předchůdci, tedy na základě karet. Jednotli­vé karty jsou vzájemně provázány a na nich si lze postupně vybrat přesně to, co je pro danou aplikaci třeba. Na konci výběru je soupiska materiálu vybraných komponent.
 
Největší přednost konfigurátoru spočívá v tom, že se nevolí přímo přístroj. Na zákla­dě zadaných elektrických parametrů je pro­gramem zvolen přístroj, který odpovídá zada­ným požadavkům. To posunuje jinak obyčej­ný nástroj na vyšší úroveň a významně šetří čas při návrhu projektu.
 
Další informace mohou zájemci získat v in­zerátu na následující straně nebo na: e-mail: conteo.cz@oez.com, http://www.oez.cz
 
Obr. 1. Stykač ST123-9-A230-10 může spínat v každé fázi až 1,7 kW/AC5-b
Obr. 2. Přístroje Conteo jsou vhodné pro spínání motorů
Obr. 3. Přístroje Conteo jsou vhodné pro spí­nání osvětlení
Obr. 4. Konfigurátor
 
Tabulka s příkladem spínaných výkonů stykače ST v kategorii užití AC5-b (spínání žárovek) na jednu fázi