časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přístroje pro měření v sítích

|

Doc. Ing. Petr Bilík, Ph.D., ELCOM, a.s.
 
Společnost ELCOM, a.s., je poskytovatelem řešení pro měření v energetických sítích. Pro přesná měření kvality elektřiny a fázového úhlu má ELCOM, a.s., vlastní řešení v podobě přístrojů ENA a ENAP. Pro měření spotřeby doplňuje svůj výrobkový sortiment o produkty firmy SATEC, jejímž je výhradním zástupcem pro Českou republiku a Slovensko.
 

Elektroměr + Analyzátor kvality SATEC EM 720

 
Jde o kombinovaný přístroj zahrnující pokročilý elektroměr třídy přesnosti 0,2 S, analyzátor kvality elektrické energie třídy A a záznamník událostí a přechodových jevů s možností osciloskopického záznamu s frekvencí vzorkování do 50 kHz. Komunikační rozhraní zahrnují sériovou linku, Ethernet, USB 1.1, GPRS s protokoly Modbus a DNP3.0. Přístroj je vybaven krytím IP54 s pracovním rozsahem teplot od –40 do +70 °C. Vestavěná záložní baterie umožňuje provoz po dobu dvě a půl hodiny. Typickou oblastí použití je výroba, přenos a distribuce elektrické energie, dále pak velké průmyslové podniky a komerční areály.
 

Vícenásobný monitor energií SATEC BMF 136

 
Jde o vícenásobný monitor energií s třídou přesnosti 0,5 S s měřením napětí na přívodu (jeden třífázový systém) a s měřením proudu až na dvanácti třífázových vývodech nebo šestatřiceti jednofázových vývodech. Měření proudu je zajišťováno externími proudovými transformátory pro rozsahy 100 A až 5 kA. Měřené a poskytované veličiny zahrnují napětí, proudy, frekvence, výkony a energie. Pro tyto veličiny je možné nastavit úrovně alarmu.
 
Přístroj umožňuje pracovat buď s pevně nastavenými tarify, nebo časově závislými tarify (NT – noční proud). Komunikační rozhraní zahrnují sériovou linku, vytáčený modem a Ethernet. Pracovní rozsah teplot je od –40 do +70 °C. Přístroj je určen pro použití v budovách nebo areálech s větším počtem nezávislých odběratelů (multi-tenant facilities), jako jsou bytové domy, kancelářské budovy nebo obchodní centra.
 

Analyzátory kvality elektřiny řady ENA

 
ELCOM, a.s., dlouhodobě vyvíjí řadu analyzátorů kvality elektřiny ENA třídy A, která je založena na vlastním počítačovém hardwaru a dále na hardwaru Compact RIO firmy National Instruments (viz obr.). Všechny varianty hardwaru sdílejí stejný firmware a síťový software, který umožňuje propojení přístrojů, ukládání dat na centrálním serveru a jejich prohlížení. Hardwarové varianty přenosných přístrojů jsou vhodné pro dočasná týdenní až měsíční měření v místech předávky elektrické energie. Varianty pro instalaci do rozváděčů jsou vhodné pro trvalé monitorování v uzlech energetických sítí. Variabilita hardwaru a jednotný software umožňuje také realizaci zákaznických měřicích systémů, např. pro měření většího počtu třífázových systémů jedním přístrojem, kdy je možné dosáhnout výrazné úspory v ceně na jeden monitorovaný třífázový systém.
 

Jednotky měření fázorů řady ENA – PMU

 
Novinkou jsou přístroje pro měření fázorů (PMU – Phasor Measurement Unit), které se používají pro detekci krátkodobých nestabilit energetické soustavy na základě porovnání fázového úhlu základní harmonické síťové frekvence, který je změřen v různých bodech soustavy (různými přístroji). Hardware ENA – PMU je založen na hardwaru analyzátorů ENA. Je doplněn modulem GPS pro příjem synchronizačních časových značek. Firmware ENA – PMU umožňuje, na rozdíl od konkurenčních produktů, změnu nastavení parametrů algoritmu pro vyhodnocení fázorů s možností posouzení vlivu nastavených parametrů na přesnost a rychlost (dynamickou odezvu) detekce fázorů pomocí simulačního programu. Algoritmus přístroje je založen na vzorkování signálu pevnou frekvencí vzorkování, na digitální filtraci, decimaci a výpočtu fáze a amplitudy fázoru diskrétní Fourierovou transformací. Ve výchozím nastavení přístroj splňuje požadavky IEEE C37.118-2005, která stanoví požadavky na přesnost v ustáleném stavu a komunikační protokol pro předávání hodnoty fázorů v reálném čase.
 
Další informace v inzerátu na této straně nebo na: http://www.elcom.cz
 

Obr. ELCOM ENA 450