časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přístroje OEZ ve formátech DWG, DXF a WMF – OEZ CAD

|

číslo 1/2005

Přístroje OEZ ve formátech DWG, DXF a WMF – OEZ CAD

Ing. Roman Samek, PhDr.,
OEZ s. r. o.

Společnost OEZ s. r. o. nabízí na svých webových stránkách (www.oez.cz) v sekci Modrá planeta a dále v podsekci CAD/CAE podporu formátu DWG, DXF a WMF – OEZ CAD.

Produkt OEZ CAD obsahuje výkresy typu DWG, DXF, WMF. Jedná se o rozměrové výkresy (bokorys, nárys a další podle potřeby), dále vrtací plány, schémata zapojení a schematické značky přístrojů OEZ:

  • formát DWG – pro uživatele AutoCAD (R.14 a vyšší),
  • formát DXF – pro jiné systémy CAD/CAE podporující formát DXF (R.14 a vyšší),
  • formát WMF – lze prohlížet v jakémkoliv obrázkovém prohlížeči a lze ho importovat do grafických (vektorových) programů.
Obr. 1.

Pro uživatele AutoCAD verze LT nebo plných verzí je navíc připraveno MENU, které lze nahrát do AutoCAD; poté je možné s výkresy pracovat ve formátu DWG, tj. vkládat rozměrové náčrty, vrtací plány, schémata zapojení a schematické značky přístrojů OEZ.

Při vkládání nárysů a schematických značek je uživatel zpravidla dotazován (jedním či více dotazy) na zadání parametrů (atributů), které upřesňují a blíže specifikují vkládaný nárys nebo schematickou značku. Atributy lze extrahovat a následně exportovat do tabulkového procesoru.

Tyto atributy jsou v hladině OEZ_ATR; pak lze tuto hladinu zviditelnit či naopak potlačit. Podobně je možné pracovat i s ostatními hladinami. Všechny hladiny pro přesnější identifikaci mají předponu (prefix) OEZ_ (např. OEZ_KOT – hladina kot, OEZ_VYK – hladina přístroje atd.).

Po vložení bloku prostřednictvím MCNU nabídky funkcí OEZ (např. nárysu LSN – obr.) do nového výkresu s ním lze klasicky pracovat tak, jak umožňuje AutoCAD (posouvat, kopírovat, reeditovat atributy atd.).

Jednotlivé skupiny výkresů (ve formátech DWG, DXF, WMF), včetně návodu, menu a šablony pro extrahovaní souborů, lze volně stáhnout z internetové stránky www.oez.cz