časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přístroj pro testování přepěťových ochran

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, projekty

Přístroj pro testování přepěťových ochran

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Přepěťové ochrany se stávají běžnou součástí výbavy stále většího počtu pracovišť. Je mnoho firem, které mají osazen kompletní systém ochran proti přepětí. Zejména v průmyslu lze aplikované ochrany počítat ve stovkách i tisících. V rámci prevence poruch na zařízeních existují programy pro periodickou kontrolu funkčnosti všech instalovaných zařízení.

Obr. 1.

Společnost SALTEK proto vyvinula programovatelný mikroprocesorem řízený univerzální testovací přístroj SPT-1000. Tento přístroj lze naprogramovat pro testování slaboproudých i nízkonapěťových ochran určených do sítí s napětím do 1 000 V DC, popř. 690 V AC. S využitím adaptérů v podobě mnohapólových zásuvek se svodiče zasouvají do klíčové zásuvky (několikapólové) v horní desce testovacího přístroje.

Z nabídky funkcí na displeji přístroje SPT-1000 se navolí typ testované přepěťové ochrany a spustí se testovací program. Pomocí proudového zdroje 1 mA přístroj kontroluje zapalovací napětí nelineárních součástek (bleskojistek, diod, varistorů) na vstupu i výstupu ochran a průchozí odpory v jednotlivých větvích ochrany. Testovací přístroj během několika sekund rozsvícením zelené nebo červené diody LED poskytne údaj o stavu ochrany. Naměřené údaje a výsledky mohou být ukládány v počítači s využitím komunikačního portu z obslužného programu.

Během jednoho měřicího cyklu přístroj zkontroluje např. jednopólový svodič, ale i čtyřžilovou datovou přepěťovou ochranu (např. typ SALTEK DM-12/1 4R DJ), určenou pro ochranu přístrojů na čtyřžilových datových sběrnicích v průmyslu.

Jako příslušenství jsou k přístroji dodávány adaptéry a programy pro jednotlivé typy ochran SALTEK a obslužný program pro PC. Přístroj o hmotnosti pouhých 1 450 g lze pohodlně přenášet; napájí se ze sítě 230 V AC.

Obr. 2.

Firma SALTEK nepředepisuje měření svých ochran. V běžných podmínkách to není zapotřebí, protože nejvíce ohrožené ochrany nn jsou opatřeny hlídacím odpojovacím obvodem se signalizací stavu.

Přístroj je proto určen především pro použití v podmínkách preventivních programů kontroly rozlehlých komunikačních systémů a systémů MaR. Vhodná je i komplexní kontrola ochran v objektu po přímém zásahu blesku, popř. po energetické poruše (zkrat či jiná porucha spojená s impulsní změnou rozdílových potenciálů v rámci soustavy pospojení).

Tester SALTEK SPT-1000 je vhodný i pro servisní a dodavatelské organizace k urychlení hledání poruch a posuzování reklamací.

Společnost SALTEK nabídkou testovacího přístroje zvýšila technickou podporu montážním a dodavatelským firmám i koncovým zákazníkům. V rámci specializovaného školení se jeho účastníci rovněž seznámí s tímto přístrojem a jeho použitím v praxi.

SALTEK
tel.: 02/67 91 31 91
http://www.saltek.cz