časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Prisma Plus – rozváděče nízkého napětí

|

číslo 4/2005

Prisma Plus – rozváděče nízkého napětí
Promyšleno do detailů

Václav Hauser, Marketing,
Schneider Electric CZ, s. r. o.

Rozváděče nové generace

Společnost Schneider Electric přichází na český trh s novou řadou rozváděčů nízkého napětí pod názvem Prisma Plus. Z názvu vyplývá, že tyto rozváděče vycházejí z původního systému Prisma. Navíc však mají řadu nových výhod, které posouvají standard této řady opět výše.

Obr. 1.

Obr. 1. Oceloplechový rozváděč Prisma Plus G

Jednoduchost

Od návrhu až po instalaci je s novou Prismou Plus vše snazší. Jednoduchost a přehlednost jsou i znaky české dokumentace a uživatelsky příjemného softwaru.

Úspora času

S Prismou Plus zvládnete vše v rekordně krátkém čase. Systém funkčních jednotek Prisma Plus a její inovativní řešení vám šetří čas a peníze na každém kroku.

Bezpečnost

Prisma Plus je plně typově testovaný rozváděč podle normy ČSN EN 60439-1. Podle uvedené normy bylo provedeno sedm typových zkoušek. Prisma Plus umožňuje oddělení prostoru až do formy 4B, při které jsou vzájemně odděleny přípojnice od přístrojů a jejich svorek – to vše dle normy ČSN EN 60439-1.

Moderní design

Moderním vzhledem, neutrální barvou i svou robusností potěší Prisma Plus vaše oko. Tyto vlastnosti umožní využít Prismu Plus jak v náročném prostředí tak v moderním interiéru. Způsob montáže vás již při prvním kontaktu okouzlí pocitem profesionality. Prisma Plus vás jednoduše řečeno nadchne.

Dostupnost

Díky naší celosvětové síti nachází Prisma Plus uplatnění po celém světě. Naši techničtí specialisté a lokální sklad jsou zárukou toho, že i vy budete s Prismou Plus spokojeni.

Tyto rozváděče jsou rozděleny, stejně jako u předchozího typu, podle velikosti jmenovitého proudu In do dvou skupin:

Prisma Plus G

Jedná se o oceloplechový rozváděč do velikosti jmenovitého proudu In = 630 A při maximální hodnotě zkratového proudu Icw = 25 kA/s. Výška rozváděče je od 330 do 1 850 mm. Šířka 600 mm a hloubka 200 mm jsou standardní pro všechny velikosti. K základní skříni lze přidat další skříň stejných rozměrů či přídavnou extenzi (rozšíření) o šířce 300 mm, ve které mohou být umístěny sběrnice, popř. napájecí kabely.

Obr. 2.

Tyto rozváděče mohou být upevněny na stěnu nebo umístěny na podlaze (v tomto případě je součástí sokl o výšce 100 mm). Maximální krytí rozváděčů je IP55.

Rozváděče lze použít v komerčních budovách, hypermarketech, průmyslových halách a všech oblastech infrastruktury (obr. 1).

Co je nové?

Nový je originální design. Oblé hrany nově nabízených skříní spolu s prosklenými dveřmi a použitou bílou barvou působí velmi dekorativně. Kromě toho systém otevírání a ergonomická rukojeť dávají rozváděči moderní vzhled.

Nově vyvinutá speciální montážní deska s aretačními zářezy zaručuje přesné umístění přístroje, rozmístění a počet přístrojů v rozváděči, ale i přesné zalícování přístrojů v čele rozváděče. To znamená, že z čelních panelů je přístupná pouze ovládací páka, popř. otočná rukojeť. Tuto zdánlivou maličkost ocení každý projektant či montér, který navrhuje rozmístění přístrojů v rozváděči.

Prisma Plus P

Jde o skříňový rozváděč do velikosti jmenovitého proudu 3 200 A. Nové řešení konstrukce umožňuje použít pro hodnotu 3 200 A hloubku 600 mm, pro proud 1 600 A stačí pouze 400 mm. To však není jediná inovace rozváděče Prisma Plus. Dále je to šířka, která byla u předchozí verze oproti zvyklostem českého trhu atypická. Nyní je šířka základního rámu 650 nebo 800 mm. Pro snadnější připojení kabelů lze při výšce skříně 2 000 mm použít extenzi šířky 300 nebo 400 mm. Krátkodobý výdržný proud Icw je 85 kA/s.

Ještě je třeba zmínit polyuretanové těsnění, které zajišťuje stupeň krytí IP55.

Obr. 3.

Obr. 2. Skříňový rozváděč Prisma Plus P

Rozváděč se skládá z jedné rámové kostry nebo většího počtu koster sestavených vedle sebe, popř. zadními stěnami k sobě. Na kostru lze namontovat různé přístroje, krycí panely a dveře (obr. 2).

K rozvodu elektrické energie v rozváděči slouží přípojnice, vedené vodorovně nebo svisle a umístěné v zadní nebo boční části rozváděče. Zde byla změněna tloušťka sběrnic. V původním systému Prisma byla 5 mm, nyní je 10 mm. To odpovídá obvyklým parametrům dodržovaným v ČR. Rovněž lze použít sběrnice typu Linergy, které je možné upevnit tzv. T-šrouby bez nutnosti vrtání otvorů.

Systém montáže přístrojů a design skříní jsou podobné jako u rozváděče Prisma Plus G. Rozdíl spočívá pouze v tom, že přístroje umístěné na montážní desce se na kostru rozváděče nejdříve tzv. nacvaknou (montáž bez použití montážního klíče či šroubováku), a až je uspořádání definitivní (popř. zákazník poslal „určitě poslední“ změnu), lze přístroje přišroubovat napevno.

Vše je velmi jednoduché, rychlé a uživatelsky příjemné, nechá-li se zákazník vést přiloženými obrázkovými návody (podobné jako při skládání nábytku).

Rozváděče Prisma Plus, systém P, jsou určeny především pro rozvod elektrické energie, tzn. do rozvoden výrobních a průmyslových hal, velkých obchodních center a továren.

Bezpečnost

Nové rozváděče Prisma Plus byly navrženy předními francouzskými konstruktéry a designéry. Tomu odpovídá propracovaný systém montáže i jejich moderní vzhled.

Rozváděče systému Prisma Plus vyhovují mezinárodní normě IEC 60439-1 (ČSN EN 60439-1).

Jsou plně typově testovány – mají tzv. TTA. Znamená to, že při jakékoliv konfiguraci přístrojů se zákazník či uživatel nemusí obávat např. nadměrného oteplení, vnitřního oblouku či jiných problémů, které je nutné u klasické skříně řešit a přitom majitel za ně nese odpovědnost. U Prisma Plus tato situace nikdy nenastane.

Vstupem do Evropské unie a příchodem zahraničních investorů rostou požadavky na bezpečnost provozu a obsluhy. Stále častěji jsou požadovány rozváděče ve verzi forma 2Aforma 4B (definováno v ČSN EN 60439-1).

Pro rozváděč Prisma Plus konstruktéři připravili řešení, s kterým lze dosáhnout až formy 4B (zatím nejdokonalejší oddělení vnitřních prostor v rozváděči).

Cílem tohoto článku bylo seznámit čtenáře s novou řadou rozváděčů Prisma Plus, jejími výhodami, které ji činí výjimečnou a nepřehlédnutelnou.

Zájemcům o bližší informace nabízíme možnost tyto rozváděče vidět v reálné podobě, při návštěvě stánku firmy Schneider Electric č. C6 v hale 2 na veletrhu AMPER ve dnech 5. až 8. dubna 2005.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com
Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554
http://www.schneider-electric.cz