časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Prisma Plus – perla mezi rozváděči

|

Je výjimečná, je nepřehlédnutelná, je bílá…
 
Ing. Jarmila Válková, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Návrh systému Prisma Plus byl ověřen typovými zkouškami podle normy ČSN EN 60439-1 a opírá se o společné dlouholeté zkušenosti společnosti Schneider Electric a jejích zákazníků. Znamená to, že bylo provedeno sedm typových zkoušek: mezní hodnoty oteplení, dielektrické vlastnosti, zkratová odolnost, účinnost ochranného obvodu, vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty, mechanická činnost a stupeň ochrany krytem. Prisma Plus umožňuje oddělení prostoru až do Formy 4B, při které musí být vzájemně odděleny sběrnice od přístrojů a jejich svorek (podle normy ČSN EN 60439-1). Hlavní výhodou při zajišťování vysoké spolehlivosti instalace je dokonalá slučitelnost systému Prisma Plus s přístroji Schneider Electric.
 

Elektrická instalace s možností modernizace

Díky modulární koncepci lze rozváděče podle potřeby snadno upravit pro použití nových funkčních jednotek. Údržbové práce vykonávané při vypnutém rozváděči jsou rychlé a jednoduché díky snadnému přístupu k přístrojům a používání standardních součástí.
 

Naprostá bezpečnost

Práce uvnitř rozváděče jsou zcela bezpečné, vykonávají-li je kvalifikovaní pracovníci a jsou-li dodrženy všechny bezpečnostní předpisy. Přístroje se instalují za ochrannými čelními panely a přístupné jsou jen jejich manipulační rukojeti. Doplňkové vnitřní přepážky chrání před přímým dotykem živých částí. Při instalaci přístrojů Compact NS/NR a INS/INV do skříní Prisma Plus je doporučeno použít kryty svorkovnic. Všechny součásti rozvodu jsou navíc chráněny krytím stupně IP xxB. Elektrické zařízení i obsluha jsou tak plně chráněny.
Rozváděče systému Prisma Plus jsou podle velikosti jmenovitého proudu In rozděleny do dvou skupin: Prisma Plus G do 630 A a Prisma Plus P do 3 200 A.
Funkční systém Prisma Plus G lze použít pro všechny typy nízkonapěťových distribučních rozváděčů do 630 A instalovaných v komerčních i v průmyslových prostředích. Uspořádání je velmi jednoduché:
Funkční sestava přístrojů se skládá ze skříní upevňovaných na stěnu nebo samostatně stojících, které je možné použít samostatně nebo je různě kombinovat.
Rozvodná soustava je tvořena centralizovanými rozvodnými svorkovnicovými bloky a vertikálními přípojnicemi instalovanými v boční nebo zadní části skříně. Každý přístroj je součástí funkčního celku, který se skládá z:
  • instalační desky pro upevnění přístroje,
  • čelního panelu, bránícího přímému přístupu k živým částem,
  • prefabrikovaného propojení s přípojnicemi,
  • systému místních spojek a forem pomocných vodičů.
Funkční jednotky jsou modulární a ve skříni jsou uspořádány úsporně jedna vedle druhé. Systém obsahuje vše, co je třeba k upevnění funkční jednotky, k jejímu napájení a připojení k místnímu rozvodu. Speciální montážní deska s aretačními zářezy zaručuje přesné umístění přístroje, rozmístění a počet přístrojů v rozváděči, ale navíc i přesné zalícování přístrojů v čele rozváděče. Z čelních panelů je tak přístupná pouze ovládací páka, popř. otočná rukojeť. Tuto zdánlivou maličkost ocení každý projektant či montér, který navrhuje rozmístění přístrojů v rozváděči.
Součásti systému Prisma Plus a zejména součásti funkčních jednotek jsou navrženy s ohledem na charakteristiky přístrojů a z tohoto hlediska i vyzkoušeny. Uvedený přístup k projektování zajišťuje vysokou provozní spolehlivost systému a optimální podmínky pro bezpečnost jeho obsluhy.
Prisma Plus G je oceloplechový rozváděč s výškou od 330 do 1 850 mm. Šířka 600 mm a hloubka 200 mm jsou stejné pro všechny velikosti. K základní skříni lze přidat další skříň stejných rozměrů či přídavnou extenzi (rozšíření) o šířce 300 mm, ve které mohou být sběrnice, popř. napájecí kabely.
 

Elektrická charakteristika systému Prisma Plus G

  • jmenovité izolační napětí hlavních přípojnic v zadní části skříně: 1 000 V,
  • jmenovitý pracovní proud Ie (při 40 °C): 630 A,
  • jmenovitý dynamický proud Ipk: 53 kA,
  • jmenovitý krátkodobý výdržný proud Icw: 25 kA ef./1 s,
  • kmitočet: 50/60 Hz,
  • maximální stupeň krytí rozváděčů: IP 55.
Skříně lze použít v průmyslových halách, v infrastruktuře nebo díky originálnímu designu i v komerčních budovách či hypermarketech. Oblé hrany působí spolu s prosklenými dveřmi a bílou barvou velmi dekorativně. Kromě toho systém otevírání a ergonomická rukojeť dávají rozváděči moderní vzhled.
 
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13, 186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Skříň – nástěnné provedení; celou přední část je možné sejmout, a získat tak přímý přístup ke všem přístrojům
Obr. 2. Typické uspořádání soustavy Prisma Plus, systém G