časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Příslušenství pro nové jističe řady NZM a PMC

|

číslo 1/2004

inovace, technologie, projekty

Příslušenství pro nové jističe řady NZM a PMC

Ing. Karel Kašpárek,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Jističe firmy Moeller vyhledávají zákazníci pro jejich kvalitu, ale také pro široký sortiment dodávaného příslušenství. Účelem následujícího článku je informovat čtenáře a uživatele o komplexní nabídce zmíněného sortimentu.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Pomocné kontakty – univerzální řešení

Při návrhu konstrukce celých skupin příslušenství byl kladen důraz na možnost využít jednotlivé díly a montážní prvky v co nejširším rozsahu. Příkladem výsledku této snahy jsou spínací jednotky oblíbené řady RMQ – Titan. Využívají se pro pomocné kontakty všech velikostí jističů. Toto řešení je velmi výhodné a velmi levné (obr. 1).

Napěťové spouště

Příslušenství jako pomocné kontakty a napěťové spouště se stejně jako u předchozí řady výkonových jističů vkládá do přístroje zepředu po odklopení krytu. Podpěťové (obr. 2) a vypínací spouště (obr. 3) jsou dodávány v různých verzích a pro různá napětí. Ze široké nabídky ovládacích napětí a s možností zvolit šroubové nebo pružinové připojení si každý projektant nebo uživatel vybere kombinaci, kterou potřebuje. Pro typovou velikost 2 a 3 jsou napěťové spouště konstrukčně shodné.

Obr. 4. Obr. 6.

Ruční a elektrický pohon

Dodávané dveřní rukojeti se vyznačují jednotným vzhledem. Základní rozměry všech typů jističů jsou shodné. Pro veškeré dveřní otočné rukojeti je tedy možné s výhodou použít stejný systém vrtání, což výrobcům rozváděčů usnadňuje práci. Ovládací rukojeť pro jističe do 630 A lze také umístit na levou nebo pravou boční stěnu rozváděče a uvolnit tak jeho čelní panel pro jiné účely. Nabízené typy ovládacích rukojetí v černé barvě nebo v kombinaci barev červené a žluté jsou opatřeny otvory pro uzamčení pomocí zámku (obr. 4).

Motorový pohon s pružinovým střádačem je konstruován pro dosažení přesně definované spínací prodlevy s časem 60 ms. To umožňuje synchronizaci spínání jističů. Robustní konstrukce a méně součástí jsou důležité pro zajištění vysokého stupně provozní spolehlivosti. Jednotné rozměry pro výřez v čelním panelu přispívají ke zjednodušení výroby rozváděčů (obr. 5).

Obr. 5. Obr. 7. Obr. 9.

Distanční podložky

Všechny nové přístroje včetně jejich příslušenství jsou konstruovány s jednotnou modulární hloubkou 17,5 mm. S využitím distančních podložek je možné jednoduše a levně vyrovnat jednotlivé jističe např. do roviny čelního panelu (obr. 6).

Odnímatelné a výsuvné zařízení

Rychle a jednoduše vyměnit jistič NZM2 do 250 A bez nutnosti vypnout celý systém umožňuje jeho speciální odnímatelné provedení. Stejná šířka pevného i odnímatelného provedení (obr. 7) výkonových jističů přispívá k jednoduchému projektování rozváděčů a rovněž zjednodušuje jejich výrobu.

Obr. 8.

Pro výkonové jističe typů NZM3 a NZM4 nabízí firma Moeller výsuvné zařízení (obr. 8).

Uživatel má tak možnost rychle vyměnit přístroje, např. je-li požadována změna jmenovitého proudu jističe. Jistič ve výsuvné verzi je vybaven signalizací polohy a dovoluje použít tzv. zkušební polohu pro otestování funkcí pomocných obvodů jističe (odpínače) bez nutnosti sepnutí hlavních kontaktů.

Svorky

Základní vybavení jističů tvoří pro přístroje NZM1 třmenové svorky (obr. 9) a pro přístroje NZM2, NZM3 a NZM4 šroubové svorky (obr. 10). Z nabídky jejich různých typů může zákazník zvolit připojovací svorky podle svých požadavků.

Kromě třmenových a šroubových svorek jsou v nabídce i svorky jiných typů, např. tunelové (obr. 11).

Svorky pro měděné a hliníkové kabely

Válcová část sevření těchto speciálních svorek omezuje nežádoucí vlastnost hliníkového vodiče při jeho velkém stlačení – možnost deformace. Proto je šroub svorky konstruován jako trvale pružný spoj. V závislosti na velikosti jističe a jmenovitém proudu mohou být do svorek připevněny až čtyři měděné nebo hliníkové vodiče.

Zadní připojení

Pro snadné oddělení výkonové spínací části od ovládacích obvodů rozváděče firma nabízí svorky pro zadní přívod (obr. 12).

Obr. 10. Obr. 11. Obr. 12.

Příprava zapojení několika vodičů

Zmíněná svorka slouží k připojení až šesti vodičů s kabelovými oky na fázi. Nejsou již zapotřebí další pomocné přípojnice.

Svorky ovládacích obvodů

Tyto prvky jsou připevněny k příslušnému typu svorky. Jsou určeny pro rychlé sestavení odboček pro voltmetry, řídicí transformátory, napěťové spouště atd.

Obr. 13.

Kryty pro ochranu před dotykem

Kabelová oka, třmenové nebo tunelové svorky mohou být dodatečně vybaveny krytem, který zaručí ochranu proti dotyku rukou nebo prstem. Krytí IP2X vyhovuje normě ČSN EN 60204-1.

Nové doplňkové kryty svorek jsou variabilní a lze je použít pro vodiče různých průřezů (obr. 13).

Závěr

V tomto článku byla představena základní nabídka doplňků jističů typu NZM a PMC. Čtenáři byli seznámeni s nejpoužívanějšími verzemi příslušenství. Úplný výčet všech variant se blíží číslici jeden tisíc. Pro podrobnou informaci zájemců je obsažen v katalogu Výkonové jističe NZM, PMC, výkonové vypínače PN, N, PSC.

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel: 267 990 411
fax: 267 990 419
e-mail: office.praha@moeller-cz.com

Třebovská 480
542 03 Ústí nad Orlicí
tel: 465 519 611
fax: 465 519 619
e-mail: office.usti@moeller-cz.com
http://www.moeller-cz.com