časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přírůstek do rodiny designů ABB – future® linear

|

PhDr. Pavel Kaděra, ABB s. r. o., Elektro-Praga 
Nabídka designových řad ABB na českém trhu je velmi široká. V roce 2007 zahrnovala jedenáct designů, které pokrývaly všechny cenové tržní segmenty a dávaly zákazníkům velkou možnost volby. V tomto spektru jsou zastoupeny tvary nadčasové, oblé i kubické v nejrůznějších barevných a materiálových variantách, které si dlouhodobě udržují zájem a pozornost architektů, projektantů a zákazníků. Uplatňují se v každém typu stavby, rodinnými domky počínaje a administrativními budovami konče.
 
V poslední době se zejména v moderních budovách a interiérech s navrženými geometrickými prostory s rovnoběžnými a kolmými liniemi silněji projevil zájem o jednoznačné a zřetelné tvary. Nejde přitom jen o samotné stavby, ale i o nábytek a ostatní doplňky obytných i veřejných interiérů, ke kterým patří i elektroinstalační přístroje. Přetrvávající, resp. rostoucí je i obliba materiálů, jako je ušlechtilý kov, metalické barvy, sklo apod. V souladu s těmito trendy v architektuře interiérů a pro ještě širší nabídku zákazníkům byla pro rok 2008 rozšířena nabídka designů ABB o liniově jednoduchý až prostě hranatý – future®linear (obr. 1). Jde o design s maximální přístrojovou vybaveností jak mechanickými přístroji, tak i elektronikou. Lze využít veškerou nabídku ABB v oblasti otočných i dotykových stmívačů, žaluziového ovládání, včetně meteorologické stanice, dálkového infračerveného ovládání (obr. 3), časových spínačů, systému rozvodu zvuku Audioworld či různých variant komunikačních zásuvek pro datové a telefonní sítě. V tomto designu jsou také spínače pro systém inteligentní instalace ABB i-bus®KNX/EIB pro komerční a luxusní bytové objekty. Kryty klasických spínačů jsou přizpůsobeny pro standardní přístroje typové řady 3559 v bezšroubovém provedení. U zásuvek jsou použity přístroje typové řady 5519 rovněž s bezšroubovými svorkami připojení vodičů pro dosažení maximální úspory času při montáži.
 
Z hlediska výroby krytů jsou použity tři druhy technologií, a to plastové výlisky, nástřik plastu metalickou barvou (podobně jako u metalických barev v řadě Time®) a opláštění plastu ušlechtilou ocelí.
 
Velký vliv na design mají vždy rámečky. V případě future®linear jsou klasického čtvercového tvaru s ostrými hranami, přičemž rozměry jednorámečku jsou 81 × 81 mm v jedno- až pětinásobné variantě a jsou shodné pro vodorovnou i svislou montáž. Z tvaru rámečků je zřejmé, že jde o design dobře využitelný nejen pro trendové interiéry, ale i pro instalaci do klasických podparapetních kanálů apod.
 
Významný vliv na zvolení právě řady future®linear bude jistě možnost vybrat si ze šesti barevných, popř. materiálových provedení:
  • studio bílá,
  • slonová kost,
  • světle šedá,
  • hliníková stříbrná,
  • antracitová,
  • ušlechtilá ocel.
O popularitě studio bílé, tj. věčné bílé barvy není třeba profesionály nijak přesvědčovat. Podobné je to i s odstínem slonová kost v bytové výstavbě. Světle šedá a antracitová jsou velmi vhodné k moderním kancelářským interiérům. O oblibě metalických barev v posledních třech letech, zejména v charakteru hliníkové stříbrné, netřeba se dlouze rozepisovat.
 
Zcela specifické je ovšem provedení v ušlechtilé oceli (obr. 2), kdy je povrch tohoto materiálu upravován náročným technologickým procesem s konečným efektem nezanechávání stop otisků prstů, což je jinak jeden z hlavních problémů moderního „nerez“ provedení.
 
Design future®linear rozšiřuje počet designů ABB již na dvanáct, a tato nabídka se tím stává ještě širší a přizpůsobivější přáním českých zákazníků.
 
Obr. 1. Nový design future®linear
Obr. 2. Trojrámeček v provedení ušlechtilá ocel
Obr. 3. Spínač s infračerveným ovládáním žaluzií v barvě světle šedá