časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Připomínky k článku…

|

Přehřívání konstrukce nosníku měřících transformátorů proudů ...
 
V článku v Elektru 8–9 se vyskytly některé nepřesnosti a možná i nesprávné interpretace některých zákonitostí. Jde v první řadě o nesprávné používání některých odborných termínů, jako např. „…odběrově kondenzační turbogenerátory“ místo správného „turbosoustrojí“, „ program prediktivní údržby…“ místo „preventivní“, „Maximální dovolené oteplení“ místo „teplota“ či nesprávně psané jméno fyzika, podle kterého je pojmenován v článku odvolávaný zákon „Dle Monsignorova zákona…“ místo „Montsingerova“ nebo nepřesné vyvození závěrů příčin, jako např. „Příčina přehřívání spočívala v indukci vířivých proudů“ Kdyby šlo o vířivé proudy, tak by je volba nemagnetického materiálu neomezila. Zřejmě šlo o hysterezní ztráty ve feromagnetiku.
 
Tento článek byl nesporně přínosem pro čtenáře právě pro svou autentičnost, která se vázala k provozu konkrétního elektrárenského zařízení v praxi. Technici byli postaveni před tento problém a bylo na nich, jak si s tím poradí. Jejich řešení funguje, a to je nepochybně úspěch.
 
Ne vždy však může být vše dokonalé, a tak se do článku „vloudilo“ několik chyb, za které se tímto redakce Elektro svým čtenářům omlouvá.

(Ing. Z. Trinkewitz a redakce Elektro)