časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přípojky ISDN jsou stále realitou

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Přípojky ISDN jsou stále realitou

Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga, výrobce elektroinstalačního materiálu, dodává na trh i komunikační zásuvky, včetně zásuvek ISDN. Zkratka ISDN pochází z anglického názvu Integrated Services Digital Network, to znamená „Digitální síť integrovaných služeb„. V ČR se používá systém EuroISDN, který vznikl v roce 1993 z potřeby standardizace ISDN mezi operátory v zemích Evropské unie. ISDN je moderní telekomunikační prostředek poskytující podporu hlasovým službám a datovým přenosům. Služba ISDN je poskytována Českým Telecomem a dalšími telekomunikačními operátory.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Běžnému uživateli se pojem ISDN jeví jako digitální přípojka, označuje se jako síťové ukončení (NT – Network Termination, dodává telekomunikační operátor)

s možností použití sady přenosových a doplňkových služeb. Telekomunikační digitální účastnická síť s integrovanými službami umožňuje tedy na jednom médiu přenos hlasu, textu, obrazu a dalších dat pomocí standardizovaných rozhraní a prostřednictvím účastnické přípojky. Velká výhoda ISDN spočívá v tom, že využívá stávající telekomunikační linky, komunikace probíhá digitálně po celé přenosové trase a propustnost tras je mnohem vyšší, než u analogových přenosů. Je možné použít až osm koncových zařízení (např. telefonní přístroje, fax, PC, notebook, videokonference), z nichž dvě mohou uskutečnit ve stejném okamžiku nezávislá spojení. K připojení koncových zařízení slouží právě zásuvky ISDN, které jsou na trhu ve dvojím provedení – dvojnásobná průběžná a jednonásobná koncová se zakončovacím odporem. Na obě provedení lze použít kryty designů Classic, Tango, Element® a Time®. Pro konečného uživatele je užitečné, že koncová zařízení (zásuvky ISDN) lze sladit s kompletní elektroinstalací moderních designů.

Obr. 4.

Výhody ISDN:

  • digitální a tím i velmi kvalitní a spolehlivé spojení,
  • vysoká rychlost sestavení spojení daná signalizací ISDN,
  • možnost více telefonních čísel nebo přímá provolba,
  • informace o tarifikaci během hovoru,
  • identifikace volajícího i volaného,
  • bezchybový přenos dat rychlostí 64 kb/s na jedno volání s možností vícenásobného spojení,
  • využití služeb, jako je například přesměrování, i ve veřejné síti,
  • služby videotelefonu a videokonference,
  • přenos dat v kanálu D paketovým protokolem X.25,
  • vícenásobné uživatelské číslo – umožňuje přiřadit samostatná telefonní čísla až osmi zařízením připojeným na jednu základní přípojku.

ABB s.r.o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com 
https://nizke-napeti.cz.abb.com/