časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Případová studie rekonstrukce fotoateliéru: bezšroubové přístroje a designové vypínače

Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Fotografové Lenka a David Raubovi se pustili do kompletní rekonstrukce svého ateliéru, zrovna když světem začalo obcházet strašidlo koronaviru. S vidinou nejisté budoucnosti stáli rázem před novým rozhodnutím, které museli udělat: vlétnout do přestavby s plnou parádou, nebo se raději držet při zemi a šetřit? Příběh této rekonstrukce skončil happyendem a retro otočné vypínače berker se nakonec staly dominantou celého interiéru, a také častým tématem bořícím počáteční ostych příchozích klientů.


Obr. 1. Slunce dodává vypínačům jedinečnou atmosféru

Náš ateliér už nutně potřeboval pořádný facelift. Plánovali jsme vytvořit nové zázemí, koupelnu místo skladu fotopotřeb a zmodernizovat kuchyňský kout,“ pouští se do vypravování fotograf David Raub. „Rozvrhli jsme konkrétní úpravy, ovšem největší výzvou se ukázala rekonstrukce elektroinstalace. Náš pan elektrikář se totiž při kontrole stávajících rozvodů elektřiny doslova zděsil jejich žalostným stavem. Elektroinstalace totiž byla ještě původní z doby vzniku domu, tzn. z 30. let minulého století, a rozhodně by na ni nešlo připojit jakékoli moderní zařízení. Pan elektrikář se divil, že dosud zvládala obsloužit naše fotosvětla a počítačové vybavení,“ pobaveně vzpomíná David Raub.

Bylo jasné, že nejdřív ze všeho bude nutné předělat kompletně veškeré elektrické rozvody. S touto položkou ovšem investoři ve svých původních plánech nepočítali – a koronavirus už začal ovlivňovat život i ekonomiku. I když tušili riziko možných ekonomických nejistot v nadcházejícím období, po krátkém váhání se rozhodli výměnu elektrických rozvodů do rekonstrukce zahrnout. A tak koncem března 2020, v době karanténních opatření, mohla rekonstrukce s plnou parádou začít.

  
Obr. 2. Rekonstrukce elektroinstalace nebyla snadná, Obr. 3. Některé rekonstrukční práce šly do hloubky

„Netušili jsme, jak vlastně taková rekonstrukce elektřiny probíhá, a hned první den nevěřícně koukali, jak se náš ateliér okamžitě proměnil ve stavbu plnou obouchané omítky a suti. Na začátku jsem se trochu zděsil, pak ale přicházela radost s každým novým kabelem a krabicí pro zásuvky a vypínače,“ usmívá se David Raub. V té době fotograf oslovil Thomase Grunda, ředitele české pobočky společnosti Hager, jež je už víc než šedesát let předním evropským výrobcem elektroinstalačních přístrojů a rozváděčů. „Požádal jsem Thomase Grunda, jestli by nám mohl doporučit nové zásuvky a vypínače. Přišlo by mi totiž zvláštní, kdybychom je měli v atelieru od jiné firmy, když produkty Hager dobře znám. Již několik let mám možnost je fotit nejen v ateliéru, ale především v zajímavých lokacích, kde jsou nainstalovány. Vím, že jsou opravdu krásné a za ta léta se staly mou srdeční záležitostí,“ pokračuje David Raub. „Plánovali jsme trochu na vypínačích ušetřit a zvolit některou pěknou základní řadu. Thomas Grund byl ale v dobrém slova smyslu nekompromisní: „Když už to děláš, udělej to pořádně a dej tam kulatý berker 1930, ať je to hezký.“ Pořádně mi zamotal hlavu,“ směje se David Raub. Retro otočné vypínače berker série 1930 znal fotograf velmi dobře z focení referenčních interiérů, v nichž se tyto oblíbenci architektů často objevují.

„Myšlenka použít vypínače, které se svým vzhledem odvolávají na 30. léta, čili na dobu, v níž můj pradědeček postavil tento dům, ve své době nejmodernější v celé obci, se mi pevně zavrtala pod kůži. Pár dní jsem si s ní pohrával a vlastně jsem se přistihl, že jinou řadu už bych si v tomto prostoru ani nedovedl představit. Kývl jsem a pak už se jen těšil, až uvidím první namontovanou zásuvku a vypínač. Okamžitě jsem byl výsledným vzhledem nadšen a za své tehdejší rozhodnutí jsem velice rád. Retro otočné vypínače perfektně doplňují prostor, ze kterého na mě dýchá historie domu i celé mé rodiny,“ říká David Raub. S finálním výběrem barvy a materiálu vypínačů pomohla paní Katrin Grund, zakladatelka designového obchodu Monobrand, do jehož portfolia vypínače berker patří. A tak volba nakonec padla na vypínače a zásuvky z bílého bakelitu. V interiéru se podařilo zachovat i další původní prvky: dřevěná okna a dveře. Ty se dočkaly zasloužené renovace a budou moci sloužit dál.

  
Obr. 4. Jedinečné bezšroubové proudové chrániče Hager s nadproudovou ochranou, Obr. 5. Bezšroubová montáž komponentů Hager

Nově řídí elektroinstalaci v ateliéru spínací a jisticí prvky Hager přehledně a bezpečně uspořádané v bezšroubové rozvodnici Hager volta. Rozvodnice volta patří mezi nejoblíbenější domovní rozváděče v Česku, rozšířenější je ovšem její standardní šroubové provedení. Bezšroubové řešení není na trhu dlouho. „Pro našeho pana elektrikáře byla její montáž první zkušeností. Nejdříve k bezšroubovému řešení přistupoval s nedůvěrou, přeci jen byl zvyklý na klasickou montáž. Ale po prvním propojení jističů svorkovnicí bez šroubování si uvědomil pohodlí a rychlost montáže. I když nerad, nakonec uznal, že toto nové řešení má smysl a přínos i pro jeho práci. A já jsem zase rád, že mám v ateliéru opravdu nejmodernější techniku,“ usmívá se David Raub.

Výsledek rekonstrukce je opravdu působivý. „Během odpoledne do atelieru proniká slunce, zajímavě nasvěcuje naše vypínače a dodává jim jedinečnou atmosféru. Rád pozoruji světlo, jak oblévá jejich kulaté tvary. Zachytil jsem ho i na fotografiích. Může to znít nadneseně, ale do našich vypínačů jsem zamilován a občas se přistihnu, jak si s nimi rád zatočím a vychutnám si to jeajich sametové CVAK. Ještě větší radost mám z reakcí návštěvníků. Každý si vypínačů hned všimne, mladší generace zvědavě otáčí a starší vzpomíná na dobu, kdy jste je našli v každém domě. Jejich vzhled hned vzbudí pozornost a stal se v dobrém slova smyslu hlavním designovým prvkem našeho prostoru,“ uzavírá David Raub.

www.hager.cz/vypinac

www.monobrand.cz

www.luminum.cz


Systém Hager quickconnect získal zlatou Známku kvality 2020

Systém rychlého bezšroubového připojení – quickconnect získal prestižní ocenění, zlatou Známku kvality pro výrobek-technologii pro stavitelství a architekturu 2020. Posláním tohoto programu je udělování Známky kvality výrobkům a technologiím pro stavitelství a architekturu na základě komplexního hodnocení výrobku, technologie, nebo služby a jejich užití.

Porota ocenila hlavní výhody systému quickconnect, kterými jsou zejména rychlost montáže a bezpečnost instalace. Připojení pomocí pružinových svorek místo šroubových spojů při instalaci ušetří až 40 % času ve srovnání se šroubovými svorkami. Na produkty s bezšroubovými svorkami se vztahuje prodloužená záruka v délce pět let.

Prestižní ocenění organizuje již dvanáctým rokem Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v rámci svého nadačního programu Česká stavební akademie ve spolupráci s těmito institucemi: Asociace inovačního podnikání ČR, Česká agentura pro standardizaci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, České vysoké učení technické v Praze – Fakulta stavební, Český svaz stavebních inženýrů, Hospodářská komora ČR, Sdružení pro výstavbu silnic Praha, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Svaz zkušeben pro výstavbu a Odborná rada pro BIM.

Více informací na www.hager.cz