časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Převodník pro měření otáček

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Převodník pro měření otáček

Pro měření otáček se velmi často používají impulsní metody. Příkladem může být měření otáček turbínky v turbínovém průtokoměru. Vstupy běžných řídicích systémů (PLC) však nebývají na zpracování impulsního signálu připraveny. Někdy je výhodnější převést pulsní signál na standardní proudový signál 0 až 20 mA nebo 4 až 20 mA. Tento požadavek je velmi častý právě při měření průtoku, kde je také mnohdy třeba spojit proces měření rychlosti průtoku s hlídáním mezních hodnot. Pro tyto účely jsou určeny programovatelné převodníky frekvence/proud Pepperl+Fuchs řady UFC.

Obr. 1.

Převodníky

Základní aplikaci převodníku pro měření průtoku ukazuje obr. 1. Převodník lze však připojit prakticky k libovolnému zdroji impulsů. Může jít o klasický mechanický kontakt, stejně jako o indukční nebo optoelektrické čidlo. Při použití mechanického kontaktu lze zapnout vestavěný obvod, který potlačí zákmity kontaktu. Vstup pro čidlo je navíc opatřen hlídáním poruchy; umí detekovat přerušení nebo zkrat v obvodu čidla. Pokud se čidlo nachází v prostředí s nebezpečím výbuchu, je možné použít převodník v modifikaci s jiskrově bezpečným vstupem. Tato situace je typická pro měření průtoku topných plynů, nebo měření otáček v zařízeních chemického průmyslu.

Princip převodníku

Základní funkcí převodníku je konverze impulsního výstupu na standardní proudovou smyčku 0 až 20 mA nebo 4 až 20 mA. Převodník umí zpracovat pulsy od frekvence 0,001 Hz (jeden impuls za čtvrt hodiny) až do frekvence 5 kHz. Při nízkých četnostech pulsů (při pomalých otáčkách turbínky za nízkého průtoku) se uplatní digitální filtr, jehož parametry lze nastavit tak, aby velikost výstupního proudu nekolísala. Hodnota průtoku se dá zobrazit na vestavěném displeji a je převedena na proudový signál k dalšímu zpracování. Výhodou je nastavení převodní konstanty v širokém rozmezí, možnost potlačení nezajímavé části rozsahu průtoků a další funkce, které umožňuje vestavěný mikroprocesor.

Obr. 2.

Kromě analogového proudového výstupu má převodník vestavěna dvě relé a jeden dvoustavový elektronický výstup (otevřený kolektor). Ty lze využít k různým účelům. Mezi nejčastější aplikace patří indikace mezních hodnot. Relé může sepnout, klesne-li průtok pod nastavenou hranici, nebo naopak, zvýší-li se nad nastavenou horní mez. Lze nastavit i postupné spínání výstupů na různých úrovních. Hlídání mezí je doplněno další zajímavou funkcí. Aby nebylo překročení mezních stavů hlášeno v případech, kdy je průtok záměrně zastaven (čerpadlo je vypnuto), má převodník zvláštní blokovací vstup. Po aktivaci převodníku je po nastavenou dobu funkce hlídání mezí vyřazena, aby mohlo dojít k ustálení průtoku na jmenovité hodnotě. Elektronický výstup lze použít i pro tvarování příliš úzkého impulsu z průtokoměru, nebo vydělení příliš vysoké frekvence, pokud je to třeba pro další zpracování v jiném zařízení. Na libovolný výstup lze také přesměrovat signál o poruše vstupního čidla.

Veškeré nastavení jednotek řady UFC je možné buď prostřednictvím tlačítek a menu na vestavěném displeji, nebo lze parametry nastavit počítačem pomocí PC připojeného přes sériovou linku. Tato možnost usnadňuje nastavení při opakované aplikaci.

Převodníky řady UFC jsou určeny pro montáž na lištu DIN (obr. 2). Mají univerzální napájení 20 až 90 V DC nebo 48 až 253 V AC (typ KFU8-UFC-1.D) nebo standardní napájení 24 V DC (typ KFD2-UFC-1.D). Lze dodat i variantu bez tlačítek a displeje, pouze pro nastavení z PC (KFU8-UFC-1 nebo KFD2-UFC-1).

Jakékoliv další informace o převodnících frekvence/proud, nebo dalších výrobcích firmy Pepperl+Fuchs si zájemci mohou vyžádat v libovolné kanceláři společnosti FCC Průmyslové systémy.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: 472 774 173, fax: 472 772 115
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: 543 215 654, fax: 543 215 655
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: 266 052 098, fax: 286 890 252