časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

PRESSTO, PRESSTO – nejen v hudbě

|

Ing. Lubomír Šrek,
ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Není mnoho přístrojů, které doprovázejí elektrikářskou obec po tak dlouhou dobu, jako tomu je u stiskacích spínačů s ovládacím knoflíkem tvaru hřibu. Tyto přístroje se dlouhá léta používají pro přímé spínání menších motorů a jiných spotřebičů a jejich prodej je stále velmi výrazný. Úplně původní verze těchto spínačů používala dokonce provedení kontaktu péro–nůž, zapínala se tlakem a vypínala tahem. Postupem času si normy vynutily použití kontaktů čelních, což umožnilo obrátit funkci spínání, takže u novějších provedení již nemůže dojít k nahodilému zapnutí, opře-li se někdo o spínač.
 
Tento v Čechách a na Slovensku již legendární systém Tahem zapni, stiskem vypni byl využit i u nových třípólových spínačů Pressto.
 
Design těchto spínačů byl navržen tak, aby byly splněny estetické požadavky kladené na tyto výrobky průmyslovějšího charakteru v současných instalacích a zároveň bylo dosaženo minimalizace rozměrů při zachování velkých hodnot elektrických parametrů. Krytí přístrojů je vzhledem k plánovanému použití IP55. Jednotlivé varianty nových přístrojů jsou připraveny jak pro nástěnnou, tak i vestavnou montáž pod omítku a do dutých příček. Spínače jsou nabízeny v bílé a šedé barvě, a to buď jako jednobarevné, nebo s kontrastními kryty tlačítek. Kryty stiskacích tlačítek je možné dodatečně volit také v barvě žluté nebo červené – obě doplňující barevná provedení krytů jsou součástí základní dodávky přístrojů.
 
Design spínačů doplňuje zmíněný prověřený spínací mechanismus, jehož můstková kontaktní soustava se vyznačuje vždy dvěma přerušeními obvodu na jeden pól. U třífázových obvodů dochází tedy při vypnutí k přerušení v šesti místech. Dosahuje se tím vzdušné vzdálenosti mezi živými částmi minimálně 7 mm.
 
Mechanismus vypínání a zapínání obvodu působí mžikově při stisknutí, resp. vytažení ovládacího tlačítka. Ovládání tlačítkem je velmi příjemné a ergonomicky příhodné. Zapnutý stav spínače je signalizován rozsvícením doutnavky umístěné pod tlačítkem.
 
Jmenovitý proud spínače byl vzhledem k cílovému využití zvýšen na 25 A při ohmickém zatížení. Jmenovité napětí je 400 V AC. Spínače jsou ve shodě s požadavky ČSN EN 60669-1 ed. 2 (Spínače pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1: Všeobecné požadavky) a ČSN EN 61058-1 (Spínače pro spotřebiče – Část 1: Všeobecné požadavky). Nástěnné provedení stiskacích spínačů Pressto má čtyři propichovací průchodky pro kabely do průměru 18 mm, krabice pro zapuštěné provedení je osazena upevňovacími ramínky se šrouby. Připojovací svorky jsou pro průřezy vodičů do 6 mm2.
 
Předpokládané použití spínačů Pressto je vzhledem k designu a k technickým parametrům v domovních a podobných pevných elektrických instalacích. Konkrétně to může být např. v průmyslových kuchyních, pro sporáky, pro průběžné nebo akumulační ohřívače vody, akumulační kamna apod. Využít se dají i jako úsekové vypínače určitých sekcí obvodu, kde je z bezpečnostních nebo provozních důvodů nutné vypínání a je výhodné umístit spínač v prostoru mimo rozvodnici. Rovněž lze tyto spínače využít i pro spotřebiče v dílnách nebo ve výrobě, v lázeňských zařízeních, v místnostech pro hobby a domácí práce.
 
K rozšíření rozsahu použití spínačů Pressto přispívá i možnost instalace na hořlavé podklady. Tomu vyhovují šedá barevná provedení, která jsou připravena pro instalace na hořlavé podklady nebo do hořlavých podkladů, a to pro materiály třídy reakce na oheň A2, B, C a D.
 
Nové spínače Pressto byly poprvé představeny na veletrhu Amper v Praze ve dnech 13. až 16. dubna 2010. V prodeji jsou od 1. května 2010.
 
Další informací na portále o domovních elektroinstalacích ABB Elektro-Praga na: http://www.abb.cz/elektropraga
 
Obr. 1. Čelní pohled na stiskací spínač Pressto
Obr. 2. Stiskací spínač Pressto a) nástěnný, b) zapuštěný