časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové vlny a jejich odrušení

|

Dipl. Ing. Vladimír Schnurpfeil, Murrelektronik CZ, spol. s r. o.
 
Všichni to známe, jsou věci, o kterých se nemluví, protože jsou považovány za natolik samozřejmé a obecné, že se přeci nemůže najít nikdo, kdo by o nich nic nevěděl. Ale stane se, že časem zapadnou. A tak se občas hodí, když se někdo ozve a nějaká ta „otřepaná“ skutečnost se znovu probere. Věřím, že něco málo řádek o přepětích při vypínacích stavech a možnostech jejich omezení se může hodit.
 
Stará známá pravidla a zákony stále platí. To se týká jak Ohmova zákona, tak Lenzova pravidla, které praví, že při odepnutí indukční zátěže má proud tendenci pokračovat v toku ve stejném směru a síle jako před vypnutím. Z indukční zátěže se tak stává napěťový zdroj, který generuje napětí několikanásobně vyšší než jmenovité. Tyto přepěťové špičky jsou příčinou mnoha problémů a mají negativní dopad na spolehlivou funkci zařízení.
 

Modelové situace problémových stavů

 

Přepěťové špičky na indukčních zátěžích

Velké přepěťové špičky při vypínání několikanásobně převyšují provozní napětí, a přetěžují tím spotřebiče. V krajních případech může dojít k proražení izolace mezi vinutími, a tím k nevratnému poškození zařízení.
 

Přepěťové špičky v instalacích

Strmý nárůst přepěťových špiček vykazuje vysokofrekvenční spektrum. Každý kabel se v instalacích chová jako přijímač, popř. jako vysílač těchto vysokofrekvenčních signálů. Tato vysokofrekvenční rušení se mohou skrytě přenášet z kabelu na kabel po celé instalaci.
 

Přepěťové špičky na řídicích prvcích

V okamžiku vypnutí se přepěťová špička přičítá v opačné polaritě k ovládacímu napětí a působí na řídicí prvek (obr. 1).
Toto vysoké napětí na řídicím prvku poskytuje přebytek energie, která v okamžiku rozepnutí kontaktu má stále tendenci působit stejným směrem a silou a vytvářet přeskoky na kontaktech. Tyto přeskoky snižují životnost spínacích prvků, popř. vedou k úplné destrukci spínacích prvků. Výše uvedené stavy vznikají při vypínání motorů, na ovládacích cívkách stykačů a na ovládacích cívkách ventilů. Přitom je lze snadno a při nízkých investičních nákladech omezit, a to především přímo tam, kde vznikají.
 

Co se tím získá?

Zvýší se životnost kontaktů, vinutí a dalších elektronických prvků. Provozovatel získá větší spolehlivost a delší využitelnost zařízení.
 

Kde se má odrušení provést?

Nejlépe v místě vzniku, tj. v rozváděči u stykačů, co možná nejblíže svorkovnicím motorů a přímo na připojovacích kontaktech cívek ventilů.
 

Jak mám odrušení provést?

Existuje několik osvědčených způsobů, jak tato přepětí omezit. V tabulce jsou uvedeny příklady a na obr. 2 průběhy při použití jednotlivých variant.
 

Kde hledat dodavatele takovýchto prvků?

Nejlépe u odborníka, který je osvědčeným výrobcem a má již třicetiletou tradici ve výrobě těchto odrušovacích prvků. Takovou firmou je Murrelektronik, která již více než třicet vyvíjí a vyrábí odrušovací techniku. Svým sortimentem odrušovacích modulů pokrývá potřebu odrušení jak cívek stykačů, tak motorů i cívek ventilů.
 
Murrelektronik při vývoji odrušovacích modulů úzce spolupracuje s výrobci stykačů a spínacích prvků. Odrušovací moduly pro stykače jsou precizně upraveny pro jednotlivé typy stykačů, včetně odpovídajícího mechanického upevnění. To zaručuje optimální odrušení.
 
Odrušovací moduly pro motory Murrelektronik jsou nabízeny v širokém sortimentu pouzder a upevňovacích možností. Například je možné tyto moduly upevnit do svorkovnice motoru, rozváděče, na lištu DIN, nebo dokonce na dolní část stykače. Odrušovací moduly pro motory jsou mimořádně důležité v provozech a strojích se sběrnicovými systémy, kde je nebezpečí rušení z důvodu napěťových špiček opravdu vysoké.
 
Člověk touží vyzískat více času pro své záliby a koníčky, které mu umožňují žít plnohodnotný a kvalitní život. K dosažení tohoto cíle přispívá také neustálý vývoj a zdokonalování techniky. Dokonalejší technika přináší snadnější a pohodlnější život a také mj. onu vytouženou úsporu času pro zdravý rozvoj osobnosti. Aby technika v tomto smyslu dobře sloužila a „nerušila“, nabízí Murrelektronik široký sortiment univerzálních odrušovacích modulů, se kterými je možné pokrýt všechna možná použití pro odrušení.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
 
Murrelektronik CZ, spol. s r. o.
tel.: +420 377 233 935
info@murrelektronik.cz
 
Obr. 1. Schéma působení přepěťové špičky na řídicí prvek
Obr. 2. Průběhy jednotlivých variant z tabulky příkladů
Tabulka příkladů variant omezení přepětí