časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové ochrany v systémech s EIB

|

číslo 11/2004

inovace, technologie, projekty

Přepěťové ochrany v systémech s EIB

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Spotřebiče používané v tzv. inteligentních budovách jsou vesměs přímo počítače, nebo elektrické přístroje s mikroprocesorovým řízením. Proto je důležité důkladně je ochránit proti přepětí.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Firma SALTEK dodává optimalizovaný systém pro třístupňovou ochranu rozvodů nn objektů se sběrnicí EIB. Pro první stupeň se doporučuje uzavřené jiskřiště s předjištěním svodiči 125 A gL/gG, typ FLP-A35 (obr. 1). Tento svodič bleskových proudů sám o sobě není vybaven signalizací – jeho stav je sledován nepřímo podle stavu pojistek, které má předřazené. Za druhý stupeň je vhodné zvolit svodič přepětí s dálkovou signalizací stavu, typ SLP-275V/4S (obr. 2). Přepínací kontakt dálkové signalizace monitoruje stav svodičů, popř. i vyjmutí výměnného varistorového modulu.

Obr. 4

U spotřebičů se bezprostředně používá tzv. třetí stupeň ochrany se signalizací funkce s využitím bezpotenciálového kontaktu (obr. 3). Jeho prostřednictvím se v systému EIB nepřetržitě sleduje stav přepěťových ochran instalovaných i na nepřístupných nebo obtížně přístupných místech. Při jejich poškození je okamžitě k dispozici informace o jejich stavu. Tak lze včasným zásahem předejít případným škodám.

Použít přepěťovou ochranu s dálkovou signalizací je vhodné zejména u bezobslužných spotřebičů a u spotřebičů napájených z podlahových rozvodů, kde je aplikace přepěťových ochran s optickou signalizací často problematická.

Na obr. 4 je příklad zapojení třístupňové ochrany s kontaktem dálkové signalizace v systému EIB.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz