časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové ochrany v průmyslových systémech

|

číslo 6/2005

Přepěťové ochrany v průmyslových systémech

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Průmyslové řídicí systémy patří mezi ty, u kterých při výpadku vznikají největší škody. Jejich výše je individuální a vyčísluje se jako součet nákladů na opravu systému a ztrát z ušlé fakturace. I to je jeden z důvodů, proč se v poslední době dostala do popředí problematika EMC – elektromagnetické kompatibility.

Elektromagnetická kompatibilita

EMC vyjadřuje schopnost elektrických a elektronických zařízení společně bezporuchově fungovat v systému pod vlivem vnitřních i vnějších elektromagnetických vlivů. U systémů průmyslové automatizace jsou to především poruchové vlivy vysokofrekvenčního charakteru pocházející od měničů, skupiny rychlých pulsů (přepětí) od stykačů či jiných spínacích prvků, přeslechy mezi silnoproudými a slaboproudými kabely, přechodová přepětí vznikající při spínání indukčních zátěží, ale i vnější elektromagnetické a elektrické vlivy vzdálených i blízkých úderů blesku.

Obr. 1.

Obr. 1. Svodič přepětí SLP-275 V/3

Opatření proti těmto vlivům se dělají na několika úrovních:

  • vnější ochrana proti blesku a uzemnění,
  • pospojování na makro- i mikroúrovni,
  • stínění kabelů i přístrojů,
  • systém filtrů a přepěťových ochran na napájecích, datových a řídicích rozvodech.

Evropská nařízení ohledně elektromagnetické kompatibility rozšiřují odpovědnost dodavatelů za výrobky na odpovědnost za systémy. Jde o logické pokračování rozvoje legislativy v této oblasti. Znamená to, že dodavatel systému a jeho částí je povinen zajistit kompatibilitu jednotlivých částí systému, ale i celku.

Ochrana rozvodů nízkého napětí

Společnost SALTEK vyvinula systém pro komplexní ochranu a odrušení průmyslových řídicích systémů:

  • pro přívody napájení jsou určeny svodiče třídy C, typ SLP-275 V/3 (obr. 1), s možností dálkové signalizace. Tyto svodiče zajišťují plnou ochranu proti přepětí až do úrovně svedených proudů 40 kA (8/20) na jeden pól;

  • pro odrušení měničů jsou určeny odrušovací filtry řady 1FL a 3FL (třífázové) s útlumem až 60 dB, s proudovou zatížitelností 16 až 300 A. Je-li třeba vyšší útlum, použijí se filtry 1FH a 3FH s útlumem až 80 dB;

  • k ochraně a odrušení řídicích procesorů a měřicích ústředen jsou určeny kombinované ochrany třídy D spojené s vysokofrekvenčním filtrem řady DA-275 DF (obr. 2) s útlumem až 60 dB a proudovou zatížitelností 1 až 16 A. I tyto svodiče mohou být opatřeny dálkovou signalizací stavu.

Obr. 2.

Obr. 2. Přepěťová ochrana s vf filtrem DA-275 DF

Správné osazení svodičů a filtrů zajistí potlačení všech typů vysokofrekvenčních a impulsních poruch. Tím se vytvoří příznivé prostředí pro práci zejména mikroprocesorových jednotek a dalších elektronických zařízení a rovněž se omezí přenos poruch do datových a řídicích struktur přeslechem ze silových do slaboproudých kabelů.

Ochrana slaboproudých rozvodů

Stejné zásady jako pro ochranu rozvodů nízkého napětí platí i pro slaboproudé rozvody – datové, řídicí i měřicí. Každé rozhraní má svá specifika a požadavky na napěťovou úroveň, přenosové frekvenční pásmo a jmenovitý proud. Proto pro každý typ vyvinul SALTEK speciální řadu ochran. Jsou přizpůsobeny nejen parametrům přenosu, ale i citlivosti, popř. odolnosti daného rozhraní. Dále jsou přizpůsobeny i postupem montáže a připojení (svorky, konektory).

Firma SALTEK nabízí ochrany pro proudové smyčky, pro analogové i datové měřicí vstupy, pro Profibus, pro rozhraní RS-422, RS-485 a RS-232, pro tří- a čtyřžilové rozvody, pro ochranu přenosu dat pomocí sítě Ethernet s připojením konektory RJ-45 atd. Prostředky společnosti SALTEK tedy ochraňují nejen průmyslové sběrnice a rozhraní, ale i propojení průmyslových systémů se systémy IT (informačních technologií), popř. i s internetem.

K dispozici je systém svodičů a filtrů SALTEK pro komplexní ochranu průmyslových systémů, který umožňuje jejich bezporuchový provoz i v zarušeném prostředí.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: obchod@saltek.cz
http://www.saltek.cz