časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové ochrany pro prostředí s nebezpečím výbuchu

|

číslo 5/2004

ochrana proti přepětí, bleskosvody

Přepěťové ochrany pro prostředí s nebezpečím výbuchu

O nezbytnosti ochrany elektronických zařízení proti přepětí v současné době již nikdo nepochybuje. Zdrojem nebezpečných napěťových špiček může být nejen atmosférická elektřina, ale i „elektromagnetický smog„, způsobený např. provozem měničů, jiskřením na vysokém napětí a mnoha dalšími zdroji. Výzkumy navíc ukazují, že přepěťové špičky mohou, kromě okamžitého zničení přístroje, způsobit i tzv. přepěťovou korozi. Ta spočívá v postupném snižování odolnosti vlivem opakovaného namáhání přepětím, které by samo o sobě přístroj nepoškodilo. Selhání přichází zcela nenadále a nemá zjevnou příčinu. Nejčastější cestou, kterou se přepěťová špička do přístroje dostane, jsou vodiče připojené k přístroji, do kterých se přepěťová špička indukuje. Často jsou to vodiče napájecí, v případě řídicích systémů se napěťové špičky indukují i do vedení spojujícího řídicí systém s čidly a akčními členy. Čím je vedení mezi čidlem a řídicím systémem delší, zvláště je-li vedeno ve venkovním prostředí, tím naléhavější je potřebná ochrana zařízení na jeho koncích, tedy čidla i řídicího systému.

Přepěťové ochrany, které se k tomuto účelu používají, jsou na trhu k dispozici v mnoha provedeních. Problém nastává, je-li nutné chránit proti přepětí jiskrově bezpečné vstupy a výstupy použité v systémech pracujících v prostředí s nebezpečím výbuchu. Použitá přepěťová ochrana nesmí zhoršit parametry jiskrové bezpečnosti a musí být pro toto použití certifikována.

Společnost Pepperl+Fuchs, dodavatel zařízení pro prostředí s nebezpečím výbuchu, nabízí i příslušné přepěťové ochrany. Způsob jejich použití popisují následující odstavce.

Obr. 1 Obr. 3 Obr. 4

Ochrana polní instrumentace

Ochrana proti přepěťovým špičkám je zvláště důležitá u venkovních provozů. Takto je postavena většina technologií v chemické výrobě, v jejichž okolí je navíc prostředí s nebezpečím výbuchu. Na výrobních kolonách je přímo pod širým nebem instalováno mnoho snímačů a akčních členů – tlakoměry, teploměry, ventily a další. Podmínkou účinné ochrany je umístění přepěťové ochrany co nejblíže chráněnému přístroji. Většina převodníků signálů, které jsou určeny pro venkovní instalaci, má typizované pouzdro s vysokým krytím vybavené průchodkami pro kabely. Do volného závitu pro průchodku je možné přímo instalovat ochranu Pepperl+Fuchs řady FS-LB-I PG (obr. 1). Ochrana je tak připojena přímo k vývodům převodníku a krytí přístroje zůstává zachováno. K přístrojům, v nichž není volný otvor po průchodce, lze přidat instalační krabici podle obr. 2.

Není-li možné přístroje v technologii chránit tímto způsobem, je nutné instalovat zvláštní krabici (rozvodnici) s příslušnými ochranami. Zde je důležitá úspora místa, velká krabice s příslušným krytím je nákladnější. Přepěťové ochrany Pepperl+Fuchs řady K-LB jsou určeny k montáži na lištu DIN a jejich šířka je pouze 12,5 mm (obr. 3).

Obr. 2

Ochrana vstupů řídicího systému

V klasickém uspořádání předchází vstupům do řídicího systému zvláštní kabinet s jiskrově bezpečnými bariérami. Vstupy těchto bariér jsou připojeny k přístrojům umístěným v prostředí s nebezpečím výbuchu. Právě tyto vstupy je třeba chránit. Lze opět použít ochrany řady K-LB a vyhradit jim část prostoru v kabinetě bariér, nebo i samostatný kabinet. Zde zákazníci znovu ocení extrémně malou šířku pouzder ochran, neboť řídicí systém pro rozsáhlou technologii mívá stovky vstupů a výstupů.

Další možností je použití ochran řady P-LB. Tyto bariéry jsou konstruovány tak, že je možné je přímo nasadit na standardní oddělovací bariéry řady K, jak ukazuje obr. 4. Nasadí se po sejmutí vstupních svorek bariéry, které se přemístí na vstup ochrany. Výhodou zmíněného řešení je úspora při zapojování, protože odpadnou spoje mezi ochranou a bariérou. Instalace se tím stane i přehlednější.

Ve zmíněných řadách existují ochrany s různými vlastnostmi. Konkrétní typ ochrany je třeba vybírat především s ohledem na napětí na chráněném vstupu. Existuje však mnoho dalších parametrů, které je třeba brát v potaz.

Katalogy a případné technické nebo obchodní konzultace si zájemci mohou vyžádat v kterékoliv kanceláři společnosti FCC Průmyslové systémy s. r. o.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: 472 774 173, fax: 472 772 115
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: 543 215 654, fax: 543 215 655
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: 266 052 098, fax: 286 890 252