časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové ochrany chrání čistírny odpadních vod

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Přepěťové ochrany chrání čistírny odpadních vod

Ing. Miroslav Podlipný, SOLLERTIA Trutnov,
Ing. Jiří Kutáč, zastoupení DEHN+SÖHNE v ČR

Po vstupu České republiky do EU by měla mít každá obec nad 3 000 obyvatel vyřešenou ochranu vodních zdrojů před znečištěním odpadními vodami. Technologie čistíren odpadních vod (ČOV) spočívá v odfiltrování jedovatých látek vázaných ve znečištěné vodě; poté následuje výroba pitné vody. Takto náročné výrobní procesy vyžadují použití rozsáhlé systémové techniky (obr. 1).

Obr. 2. Obr. 4.

Při přímých úderech blesku nebo při přepětí z blízkých i vzdálených úderů blesku mohou na těchto zařízeních vzniknout škody a následně může nastat výpadek chodu celé technologie. Následkem toho je možné ohrožení životního prostředí. Při zpracovávání celkové koncepce projektu z hlediska ochrany před bleskem a přepětím je důležité řídit se těmito zásadami:

  • dodržet koncepci ochrany před bleskem a přepětím pro čistírny odpadních vod,
  • respektovat umístění čistírny,
  • odhadnout rizika škod způsobených bleskem a přepětím podle mezinárodních norem,
  • řešit ochranu budov, zařízení a osob před impulsem vyvolaným bleskem a přepětím,
  • dodržovat normy pro uzemnění.
Obr. 2.

Čistírny odpadních vod jsou pro své velké plošné rozměry více vystaveny vlivům atmosférických přepětí. Jejich jednotlivé dílčí technologické celky jsou propojeny silovým, ale i slaboproudým vedením. Tato vysoká míra kabelového propojení s sebou nese zvýšené riziko šíření bleskových proudů nebo přepětí v rámci celého objektu ČOV.

Projektanti takovýchto provozů by nikdy neměli zapomenout správně navrhnout především vnější ochranu před bleskem, uzemnění, vyrovnání potencionálů, stínění a instalaci přepěťových ochran. Dalším důležitým krokem k zajištění provozuschopnosti zařízení je důsledná realizace koncepce zón bleskové ochrany (ZBO) podle mezinárodních norem.

Vstupují-li do chráněného objektu napájecí vedení a vedení MaR (přechod rozhraní ZBO OA/1), je nutné na jejich rozhraní instalovat svodiče bleskového proudu pro silová vedení (např. DEHNventil TNC) i pro vedení MaR (např. BLITZDUCTOR CT BD 110) (obr. 2).

Obr. 3.

Jsou-li však technologické rozvody (silové i MaR) uvnitř chráněného objektu (přechod rozhraní ZBO OB/1 nebo ZBO 1/2), postačí na rozhraní instalovat svodiče přepětí. Pro silové obvody jsou to DEHNguard T 275 nebo DEHNrail 230 a pro MaR obvody BLITZDUCTOR MD nebo ME.

V ČOV ve Višňové byl pro ochranu před bleskem a přepětím do hlavního rozváděče v projektu navržen kombinovaný svodič bleskového proudu DEHNventil TNC (obr. 3). Uvedený svodič je připojen vodiči do tvaru „V„. Při tomto zapojení není zapotřebí kontrolovat délku přívodních a uzemňovacích přívodů, které by jinak neměly překročit hodnotu 0,5 m. Omezení zapojení je pouze v hlavním předjištění, které by mělo být do 125 A. Ochranná úroveň v tomto rozváděči je pod hodnotou 1,5 kV i při průchodu bleskového proudu vlny 10/350. Z uvedených hodnot je zřejmé, že v hlavním rozváděči jsou chráněna všechna elektronická zařízení, která vyhovují zákonu 22/97 Sb. a jsou zkoušena podle nařízení vlády č. 169/97.

Pro ochranu před přepětím elektronických zařízení, která jsou ve vzdálenosti více než 5 m od místa instalace DEHNventilu, je navržen pro sítě nn svodič přepětí třídy požadavků D (např. SPS Protector nebo DEHNrail), popř. svodič třídy C (DEHNguard).

V neposlední řadě je důležité důsledně provádět uzemnění a vyrovnání potenciálů jednotlivých objektů; jejich vzájemným pospojováním se dosáhne zmenšení ekvipotenciálních rozdílů mezi těmito objekty (obr. 4).

DEHN + SÖHNE
Sarajevská 16
120 00 Praha 2
tel.: 222 560 104
fax: 222 562 424
e-mail: info@dehn.cz