časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťová ochrana solárních článků

|

číslo 3/2004

inovace, technologie, projekty

Přepěťová ochrana solárních článků

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Solární fotovoltaické články se začaly ve zvýšené míře používat i v našich zeměpisných šířkách. Velmi často se umísťují na střechu budov. Proto je vhodné články i napájená zařízení chránit proti účinkům indukovaného atmosférického přepětí.

Kovovou nosnou konstrukci článků je nutné propojit s vnější ochranou proti blesku tehdy, jestliže se k některé části hromosvodu článek přiblíží na vzdušnou vzdálenost menší než 0,5 m (pozor na povrchové cesty). V každém případě je však vhodné upravit konstrukci vnější ochrany tak, aby se články dostaly do zóny ochráněné před přímým úderem blesku označované ZBO 0B. Z fotovoltaických článků je energie jako stejnosměrný proud přiváděna do měniče M a následně do rozváděče střídavé sítě (HR). Přívody do měniče lze chránit pomocí kombinovaných svodičů SALTEK typu SLP-075 VB(S) se sériově zapojeným výkonovým varistorem a uzavřeným jiskřištěm ve výměnném modulu. Svodič svede impulsní proud 3 kA (10/350 µs) a opakovaně svede indukované proudy až 20 kA (8/20 µs). Uvedený svodič se používá pro fotovoltaické články s maximálním pracovním napětím do 100 V DC. Nad 100 V DC se použije svodič SALTEK typu SLP-130 VB(S), nad 180 V DC svodič typu SLP-275 VB (S). Protože je třeba proti účinkům indukovaného přepětí ochránit nejen měnič a napájené spotřebiče, ale i vlastní fotovoltaické články, je nutné dvojici svodičů typu SLP-xxVB (S) umístit i přímo na výstupní svorky článků do vhodné krabice s příslušným krytím.

Obr. 1

Svodiče typu SLP-xx VB(S) mají v klidovém stavu nulový svodový proud a zajišťují galvanické oddělení článků od ochranné země. Pro případ přetížení varistoru jsou opatřeny termickým odpojovačem a optickou signalizací stavu. Písmeno „S„ v jejich názvu označuje možnost dálkové signalizace stavu s využitím přepínacího bezpotenciálového kontaktu. Při přetížení a poškození lze výměnný modul bez použití nástrojů a „pod napětím„ vyměnit za nový.

Výstup měniče je ochráněn svodiči SALTEK třídy C pro síť TN-S typu SLP-275 V (dva póly) nebo, jak je uvedeno na obrázku, svodičem typu SLP-275 V/1 + 1. Aby nedocházelo k souběhu chráněného vedení a vodiče pracovního uzemnění svodičů použije se modulární propojovací svorka SALTEK, typ PS-63.

Zemnicí svorky svodičů a ochranná svorka měniče se pospojují a uzemní. Tento krok je nezbytnou podmínkou pro správnou činnost svodičů a dokonalou ochranu měniče.

Předpokládá se, že v hlavním rozváděči jsou standardně instalovány svodiče třídy B a C, např. kombinace svodičů bleskových proudů třídy B typu FLP-A35-0,9 a svodičů přepětí třídy C typu SLP-275 V, které jsou vzájemně koordinovány. Mohou být umístěny vedle sebe a nepotřebují vzájemné oddělení vedením nebo tlumivkami. V řadové zástavbě, na nízkých rodinných domcích, v husté městské zástavbě a na domech bez vlastního hromosvodu, tj. na stavbách s nízkým rizikem přímého úderu blesku, je možné použít i novinku – kombinovaný svodič bleskových proudů a přepětí třídy B + C typu FLP-B + C VE.

Je-li na střeše instalován měřič (např. intenzity svitu), budou přívodní vodiče měřicí ústředny chráněny pomocí kombinovaných třístupňových svodičů přepětí a bleskových proudů pro slaboproudá vedení SALTEK, typ BDM-24/1R.

S využitím svodičů SALTEK je možné zajistit bezpečný provoz fotovoltaických článků, jejich podpůrných obvodů i bezpečnost zařízení, která jsou z článků napájena. Svodiče SALTEK jsou bezúdržbové. Jejich životnost dosahuje deseti až dvaceti let. Investice do správně instalovaných svodičů SALTEK se vrací v podobě ochrany proti zničení při úderu blesku, ale i omezením poruchovosti chráněného zařízení a snížením nákladů na jeho údržbu.

Další podrobnosti zájemci mohou získat na školeních, která společnost SALTEK již téměř deset let pořádá pro projektanty a montéry, popř. přímo od pracovníků technické podpory společnosti.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz